Reklama:

Kampania RoślinnieJemy postanowiła obalić ten mit, łącząc siły z Martą Dymek, autorką bloga i książek kulinarnych „Jadłonomia”, oraz Kołem Gospodyń Wiejskich MAK w Brzózem k. Mińska Mazowieckiego.

 

Film zrealizowany przez ekipę Papaya Films jest relacją z warsztatów kulinarnych, podczas których gospodynie z MAK przygotowały pod czujnym okiem Marty Dymek roślinne warianty tradycyjnych potraw. Pomysł przeprowadzenia warsztatów był w całości inicjatywą członkiń MAK, które kuchnią bezmięsną interesowały się już od pewnego czasu i chciały nauczyć się jak najlepiej wykorzystywać lokalne produkty i plony z własnych grządek.

 

– Nasze Koło zaangażowało się w inicjatywę zorganizowania warsztatów roślinnych, aby uświadomić mieszkańcom wsi i okolic, jak ciekawe i smaczne może być gotowanie bez mięsa, jak jest to zdrowe i ekonomiczne, gdyż prawie każdy z nas ma tutaj ogródek – mówi Monika Mlazga, jedna z członkiń MAK.


Przygotowanymi podczas warsztatów potrawami zostali poczęstowani zaproszeni na obiad goście, m.in. sołtysi i sołtyski okolicznych wsi, lokalny proboszcz oraz gospodynie z zaprzyjaźnionych kół. Wszyscy byli pozytywnie zaskoczeni smakiem tradycyjnych potraw w roślinnej odsłonie.

 

– Najbardziej cieszy reakcja zaproszonych gości. Absolutnym fenomenem okazały się przypominające śledzia boczniaki po kaszubsku oraz smalec z fasoli. Pojawiły się nawet opinie, że smakiem przebijają wersje tradycyjne – komentuje prowadząca warsztaty Marta Dymek.

 

Inspiracją dla stworzenia filmu z warsztatów była historia Ireny Grajewskiej, 93-letniej wegetarianki, której przekaz zachęcający do zdrowszego, bardziej etycznego, roślinnego odżywiania się trafił do milionów Polaków.

 

– Organizacja warsztatów to była czysta przyjemność. Panie tryskały pozytywną energią, a ich chęć zgłębiania tajników kuchni roślinnej daje nadzieję na to, że mięso rzeczywiście przestanie dominować na wiejskich stołach – podsumowuje Sabina Sosin, koordynatorka kampanii RoślinnieJemy.

 

vegan


Zainspirowani spotkaniem z Gospodyniami, działacze kampanii RoślinnieJemy przygotowali e-book “Polska kuchnia roślinna”, w którym znaleźć można roślinne wersje tradycyjnych polskich potraw. E-booka można pobrać pod linkiem: https://bit.ly/38HFsnN

 

vegan

Organizatorzy zachęcają też do udziału w Vegan Challenge – wyzwaniu zaprojektowanym tak, aby inspirować ludzi oraz zapoznawać ich z dietą roślinną pod okiem mentorów w trakcie 22 dni. 

 

Tagi:

wegetarianizm,  kuchnia,  przepisy,  weganizm, 



Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót