Partner: Logo KobietaXL.pl

Jak mawiają wegetarianie, brak mięsa nie jest jedynie zmianą codziennego menu, ale przede wszystkim stylem życia. To wyjątkowa idea z długoletnią historią, która rozwinęła się na obszarze współczesnych Indii, już w drugim tysiącleciu przed naszą erą. Na przestrzeni lat zyskała wielu zwolenników, wybierających dietę bezmięsną z różnych względów: etycznych, religijnych czy ekonomicznych. Jednym z najbardziej znanych wegetarian był Leonardo da Vinci, który rozkochał się w warzywnych potrawach. Dziś wegetarianizm ma coraz większą liczbę miłośników, kreujących niezwykłe potrawy, o wyrafinowanym smaku i bogatym aromacie.

Wege śniadanie

Rozpoczynając przygodę z bezmięsnymi daniami, warto na kulinarny warsztat w pierwszej kolejności wziąć śniadanie. Ten najważniejszy posiłek dnia, powinien być bogaty w różnorodne składniki, pożywny i przede wszystkim pyszny! Nikt przecież nie chce rozpoczynać dnia od potraw, których smak nie do końca mu odpowiada. Jednym z produktów, który nieodłącznie kojarzy się ze śniadaniem, są jajka. Serwowane pod różną postacią stanowią podstawę menu w każdym niemal domu. Warto nieco odmienić tradycyjne jajeczne dania, kierując się w stronę słonecznej Italii. Włoski specjał – frittata będzie doskonałym pomysłem na wege śniadanie, które być może zagości w Waszym menu na stałe? Potrawa zachwyca ciekawym zestawieniem polsko-włoskich smaków, gdyż jej ważnym składnikiem jest rodzimy oscypek! Na pierwszy posiłek podczas święta wegetarianizmu, polecamy warzywną frittatę z oscypkiem. Palce lizać!

 

wege

 

Warzywna frittata z oscypkiem

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • 20 g margaryny do smarowania
  • 5 pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • pół cukinii
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oscypka
  • garść rukoli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 4 ceramiczne foremki (ramekiny)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w ćwiartki pieczarki, paprykę oraz cebulę. Cukinię pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Na gorącej patelni roztop margarynę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie wrzuć paprykę, pieczarki oraz cukinię. Wszystko smaż przez chwilę, dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia.
  3. Wytnij z chleba cztery kółka o średnicy takiej samej, jak u przygotowanych ceramicznych foremkach i zapiecz je lekko w piekarniku. Gotowe okrągłe kromki umieść w naczyniach i do każdego nałóż porcję rukoli.
  4. Roztrzep jajka, wlej śmietanę, wrzuć przesmażone warzywa oraz starty ser.
  5. Wszystko dopraw do smaku i rozdziel do osobnych naczyń do ¾ ich wysokości. Foremki umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C i piecz przez 5-7 minut, aż jajka się zetną. Danie serwuj na ciepło.

Bezmięsny obiad?

Przygotowując menu bez mięsa, musicie pomyśleć o obiedzie. Odpada tradycyjny schabowy, kurczak bądź pieczeń. Spróbujcie wymienić mięsne składniki na warzywa, a zobaczycie, że mogą być równie ciekawą propozycją, którą warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Wegetarianie znają wiele sposobów na zastąpienie mięsa w diecie. Jednym z nich są warzywa strączkowe, a szczególnie soczewica, która jest wyjątkowo uniwersalnym składnikiem, cechującym się oryginalną konsystencją i neutralnym smakiem. Dzięki temu łatwo można ją doprawić tak, aby przypominała soczystego steka, czy wspomnianą wcześniej pieczeń. Dlatego szukając ciekawej inspiracji na bezmięsny obiad, wykorzystajcie ten produkt. Możecie przyrządzić z niego dania nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej, a także wybrać się w kulinarną wycieczkę po orientalnych zakątkach świata, bowiem soczewica jest chętnie dodawana do wielu egzotycznych przepisów. Sprawdźcie propozycję szefa kuchni Knorr, który poleca apetyczne wege pulpety z soczewicy. Danie posmakuje wegetarianom, ale coś dla siebie z pewnością odnajdą w nim miłośnicy mięsnych obiadów.

 

wege

Wege pulpety

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g bułki tartej typu panco – lub inna zwykła tarta bułka
  • 1 łyżeczka Oregano z Turcji Knorr
  • 1 jajko
  • 1 pęczek pietruszki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 200 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz pod strumieniem wody soczewicę. Następnie wrzuć ją do garnka i zalej wodą do około 1 cm nad powierzchnią ziaren. Do całości dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, do momentu, aż soczewica zrobi się miękka.
  2. Zetrzyj na tarce marchewkę, a czosnek, cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej tłuszcz w garnku, w którym potem zeszklij czosnek i cebulę. Do całości dodaj marchewkę i smaż razem przez 2-3 minuty. Wrzuć gotową soczewicę i podgotuj razem przez następne dwie minuty. Wszystko przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Po wystygnięciu, do powstałej pasty dodaj jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Uformuj kilka kulek średniej wielkości i obtocz je w reszcie bułki.
  4. Przygotowane pulpety połóż na blasze do pieczenia z wierzchu wyłożonej pergaminem, polej niewielką ilością oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 30 minut, do momentu uzyskania złotego koloru.
  5. W tym czasie wymieszaj Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr z sosem pomidorowym. Całość zagotuj. W sytuacji, gdy sos będzie za gęsty, możesz rozcieńczyć go kilkoma łyżkami wody.
  6. Gotowe pulpety podawaj z sosem pomidorowym. 

Coś na ząb i smaczne zakończenie dnia

Podczas zabieganych dni, gdy jesteście zapracowani i na nic nie macie czasu, niezbędne okażą się również przekąski. Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w jedzeniu – to ich dewiza. Decydując się na warzywne dania, zadbajcie o coś „na ząb”, w iście jarskim stylu. Można oczywiście pokroić marchewkę czy seler naciowy i zjeść między jednym spotkaniem a drugim. To jednak nie odkryje przed wami pełni smaków, jakie oferuje wegetariańska kuchnia. Warto pokusić się o nieco bardziej wyrafinowane przekąski, które przygotujecie szybko i z ogólnie dostępnych składników.

W tej kategorii prawdziwym liderem jest sałatka. Szybko, łatwo oraz pysznie! Tak przygotowany posiłek możecie zabrać ze sobą do pracy, na spotkanie, w podróż albo zaserwować na kolację. Nie wymaga podgrzewania, więc zjecie ją w każdych warunkach. Na pyszną wegetariańską przekąskę bądź kolację polecamy przepis na kaszę kuskus z warzywami. Smacznego! 

 

wege

 

Kasza kuskus z warzywami

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 ogórek średniej wielkości
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania:

  1. Gotującą się wodą zalej kuskus. Woda powinna być około 2 cm nad powierzchnią kaszy. Następnie w gotującej wodzie rozpuść jedną kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Wszystko przykryj i odstaw na około 10 minut do wchłonięcia bulionu przez ziarenka i uzyskania miękkości kaszy. Gotowy kuskus odstaw do ostygnięcia.
  2. Cebulę dymkę, ogórka i pomidory pokrój w kostkę, szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj, a z cytryny wyciśnij sok.
  3. Połącz z oliwą z oliwek sok z cytryny i wymieszaj go z kaszą kuskus i resztą warzyw.

Potrawy wegetariańskie są pyszną alternatywą dla tradycyjnej diety mięsnej. Światowy Dzień Wegetarianizmu niech będzie dla was impulsem do spróbowania dań opartych na składnikach warzywnych. Wystarczy odrobina kreatywności, umiejętne przyprawienie, aby przygotować posiłki o bogatym smaku i aromacie, które zachwycą nie tylko wegetarian, ale także zwolenników mięsa.          

Tagi:

przepisy ,  wegetariańska kuchnia ,  wegetarianizm , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót