W badaniu opublikowanym w Journal of Labour Economic, naukowcy mówią o tym, że po spożyciu czekolady, ludzie są bardziej zrelaksowani, dokładniej wykonują pracę i są gotowi do podejmowania nowych zadań.
 
 
 
Nic w tym dziwnego. Od lat wiadomo, że czekolada zawiera endorfiny, Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych takich, jak magnez, potas, wapń, żelazo, cynk czy miedź.
 
 
 Wywołuje uczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Zawarte w czekoladzie endorfiny wpływają na pracę mózgu, poprawia nastrój, łagodzi ból. Zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka czekolady powinna wynosić maksymalnie 50 g.
 
 
Czekolada zawiera pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne:
 
 
kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce[7])
 
 
teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główny alkaloid charakterystyczny dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
 
anandamid – psychoaktywny endokannabinoid
 
 
Nasiona kakaowca przywiózł do Europy Kolumb. Ale dopiero w XVII wieku zaczęto czekoladę spożywać w stanie zbliżonym do dzisiejszego.
 
 
 
 

Tagi:

szczęście,  psychologia,  czekolada,  zdrowie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót