Reklama:

Czym jest kolagen ?

Kolagen sam w sobie to jedno z podstawowych białek tkanki łącznej, odpowiedzialne między innymi za utrzymywanie jędrności i młodego wyglądu naszej skóry.  Wraz z kwasem hialuronowym i elastyną odpowiada za odpowiednie napięcie i nawilżenie skóry na całym naszym ciele. Jest to jednak dość zróżnicowane białko, występujące pod kilkunastoma postaciami. Największe znaczenie mają dla nas:

  • Kolagen typu I – wchodzący w skład skóry, paznokci, włosów, kości, więzadeł oraz organów wewnętrznych,
  • Kolagen typu II – budujący chrząstki,
  • Kolagen typu III – wchodzący w skład zębów, kości, ścięgien oraz chrząstek.

Przez pierwsze kilkanaście lat naszego życia syntetyzowany jest on w dużych ilościach, jednak po 25 roku życia zaczyna go ubywać, w ilości około 1,5% na rok. Proces ten wzmagany jest również przez intensywną aktywność fizyczną oraz liczne choroby, które nasilają niszczenie kolagenu.

Czytaj także: Kolagen - czym jest, objawy niedoboru, jak wybrać kolagen do picia?

Niedobór kolagenu

Zbyt mała ilość kolagenu prowadzi nie tylko do utraty jędrności skóry, pojawienia się zmarszczek, cellulitu czy przebarwień, ale również do zwiększonej łamliwości włosów i paznokci. Często też u podłoża przykurczenia sylwetki leży nic innego jak duży niedobór tego białka. Co ciekawe, dowiedziono że brak kolagenu wpływa również niekorzystnie na nasz układ odpornościowy, zwiększając ryzyko wnikania i rozprzestrzeniania się w naszym organizmie groźnych patogenów. W związku z tym, że brak kolagenu zwiększa wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne i działanie wolnych rodników, może prowadzić do długotrwałych efektów, wśród których wymienia się:

  • głębokie zmarszczki mimiczne,
  • bruzdy poprzeczne,
  • rozstępy,
  • cellulitis,
  • ziemisty odcień cery,
  • przesuszenie skóry.

Od lat więc kolagen stanowi składnik wielu produktów kosmetycznych, zwłaszcza tych o charakterze ujędrniającym i przeciwzmarszczkowym. Wykazuje on bowiem działanie silnie liftingujące. Jednym ze sposobów na wzrost jego stężenia w organizmie od wewnątrz, jest spożywanie dużych ilości pokarmów, stanowiących naturalne źródło tego białka. Mowa tu oczywiście o rybach, drobiu, wołowinie oraz wieprzowinie. Ze względu jednak na złożoną formę jest on w ten sposób przyswajany jedynie w niewielkiej ilości.

W związku z tym na rynku pojawiły się suplementy diety, zawierające w swoim składzie hydrolizaty kolagenu, określane jako peptydy kolagenowe. Udowodniono bowiem, że picie kolagenu w tej formie nie tylko stymuluje syntezę macierzy zewnątrzkomórkowej, korzystnie wpływając na stan stawów, ale również pobudza komórki skóry do syntezy kolagenu. W związku z tym, jeżeli chodzi o kolagen do picia, efekty widoczne są zarówno w kwestii wyglądu jak i w kwestii zdrowotnej.

Kolagen - działanie

Kolagen naturalny do picia zawiera w swoim składzie peptydy kolagenowe, które są najlepiej przyswajalną formą kolagenu, przede wszystkim ze względu na swoje niewielkie rozmiary. Ich masa cząsteczkowa nie przekracza 10000 g/mol i składają się z nie więcej niż 100 aminokwasów. Dzięki temu nawet w wysokich dawkach nie tworzą charakterystycznego żelu i są doskonale rozpuszczalne w zimnej wodzie.

Naturalny kolagen do picia po spożyciu jest wchłaniany w układzie pokarmowym i tą drogą przenika do krwiobiegu, a w efekcie m.in. prosto do tkanek skóry. Już po 6-12 godzinach od spożycia obserwuje się wzrost jego stężenia wewnątrz tkanek łącznych. W skórze maksymalne wartości osiąga po 12 godzinach, natomiast w chrząstkach po 48 godzinach. Po dotarciu do tkanek docelowych działa tam na dwa sposoby:

  • dostarczana typowe aminokwasy wchodzące w skład kolagenu i stanowiące ważne bloki budulcowe,
  • stymuluje syntezę komórek macierzy zewnątrzkomórkowej.

Dzięki temu po kilku tygodniach regularnego stosowania pierwsze efekty widoczne są gołym okiem. Wśród nich najczęściej wymieniane są:

  • zwiększenie jędrności i elastyczności skóry,
  • przeciwdziałanie powstawaniu zmarszczek,
  • zmniejszenie ilości przebarwień skóry,
  • redukcja rozstępów oraz cellulitu,
  • poprawa kondycji włosów i zmniejszenie ich wypadania,
  • poprawa kondycji stawów,
  • zmniejszenie bólów kręgosłupa i bólów reumatycznych,
  • łagodzenie dolegliwości związanych z menopauzą,
  • odmłodzenie organów wewnętrznych.

Regularne spożywany czysty kolagen do picia skutecznie zabezpiecza organizm przed objawami jego niedoboru redukując niekorzystny wpływ wieku i chorób towarzyszących. Dlatego też warto zacząć go stosować odpowiednio wcześnie, póki szkody wywołane jego brakiem nie są jeszcze zbyt duże.

Kolagen - skutki uboczne

Jeżeli chodzi o kolagen naturalny do picia, opinie na jego temat są bardzo pozytywne. Należy jednak pamiętać, że aby był on skuteczny musi zostać spełnione kilka warunków. Przede wszystkim należy wybierać preparaty o odpowiednim stężeniu i najlepiej bez środków konserwujących ,które mogą ograniczać jego wchłanialność. Na nią wpływ ma również witamina C, dlatego ważne by jej stężenie również utrzymywać na odpowiednim poziomie. Maksymalna dawka dzienna wynosi w przypadku tego suplementu diety 4000 mg dziennie. Jeżeli chodzi o kolagen do picia jest on produktem bezpiecznym i tylko w nielicznych przypadkach może prowadzić do wystąpienia skutków ubocznych, wśród których wymienia się:

  • reakcje alergiczne,
  • nadwrażliwość na niektóre pokarmy,
  • zaparcia,
  • bóle mięśni i stawów,
  • nieprzyjemny smak w ustach.

Jeżeli chodzi o tego typu suplementację, nie każdy kolagen do picia w ciąży i w trakcie karmienia piersią może być stosowany. Nie zaleca się również podawania go dzieciom i młodzieży. Przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się więc z lekarzem lub dietetykiem.

Kolagen – jaki wybrać?

Na rynku znajdziemy obecnie wiele suplementów diety zawierających w swoim składzie kolagen. Wśród nich największą popularnością cieszą się:

  • kolagen w płynie do picia,
  • kolagen w proszku do picia.

To którą formę wybierzemy, zależy w tym wypadku od naszych osobistych preferencji.

ampułki-z-kolagenem.jpg

fot.: kolagen w płynie do picia

Z pewnością kolagen w ampułkach do picia, bez konieczności rozpuszczania go, jest wygodniejszą formą. W przeciwieństwie jednak do niego, kolagen do picia w proszku daje możliwość modyfikacji dawki oraz smaku (ze względu na płyn w którym zostanie rozpuszczony), co dla wielu osób jest istotną cechą. Korzystnie jest jeśli suplement diety zawiera w swoim składzie również witaminę C, która korzystnie wpływa na wchłanianie i syntezę kolagenu.

PORADNIK: Kolagen do picia - jak wybrać najlepszy? Ranking

Źródła:

  • Czubak K.A., Żbikowska H.M., 2014. Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów. Ann. Acad. Med. Siles, 68, 4, s. 245 – 254
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685482/
  • HTTPS://WWW.GELITA.COM/EN/KNOWLEDGE/COLLAGEN-PEPTIDES/WHAT-ARE-COLLAGEN-PEPTIDES
  • HTTPS://WWW.GELITA.COM/EN/PRODUCTS/COLLAGEN-PEPTIDES/VERISOL
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24401291
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208
  • Świderski, F., Czerwonka, M., Waszkiewicz-Robak, B., 2009. Hydrolizat kolagenu – nowoczesny suplement diety. Przemysł Spożywczy, 63, 4, s. 42 – 44

Tagi:

zdrowie,  uroda,  kolagen, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Kongres Gospodarczy Europy Centralnej i Wschodniej 29 - 31 maj
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...