Znane i cenione od wieków w kuchni azjatyckiej, przywędrowały i do nas. Warto po nie sięgać podczas przygotowanie posiłków, bo są dobrodziejstwem dla naszego zdrowia.

 

Zapobiegają anemii

Algi wyróżniają się zawartością mikroelementów. Wśród nich jest żelazo, minerał o niskiej strawności i biodostępności. Te cechy powodują, że konieczne jest włączenie go do codziennej diety w optymalnych ilościach

Należy zaznaczyć, że wiele alg zawiera również witaminę C. Substancja ta działa synergistycznie z żelazem, zwiększając jego wchłanianie. Ta para staje się niezbędna w przypadku pokarmów roślinnych o dużej zawartości tego minerału, ponieważ ich biodostępność jest znacznie wyższa w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest to szczególnie ważne dla wegetarian i wegan.

 

Zmniejszają problemy jelitowe

Kolejną cechą charakterystyczną alg jest obecność błonnika w ich składzie. Substancja ta jest korzystna dla przewodu pokarmowego, gdyż jest zdolna do redukcji zaparć, reguluje procesy trawienia, działa korzystnie na metabolizm.

 

Pomagają opóźnić starzenie

Algi to bogactwo przeciwutleniaczy. To one zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia.

 

Wspomagają procesy leczenia

Wykazano, że ich regularne przyjmowanie jest w stanie zmniejszyć nasilenie występowania chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca. Ponadto mogą służyć pomocniczo w leczeniu patologii związanych ze zwyrodnieniem komórek, takich jak niektóre zaburzenia neurodegeneracyjne mózgu i nerwów.

 

W aktualnej literaturze naukowej można nawet znaleźć badania, które łączą przeciwutleniacze w zielonych algach ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na raka, w tym piersi i okrężnicy. Konieczne są jednak bardziej szczegółowe badania na ten temat.

 

Jak włączyć algi do naszego menu?

 

Najlepszym sposobem na spożywanie wodorostów jest kupowanie ich na świeżo, chociaż można je również kupować suszone i zanurzyć w wodzie na kilka minut przed spożyciem. Wakame, czyli odmiana brunatnic, popularna w Azji, jest jedną z najbardziej cenionych alg za swoje właściwości smakowe i ma tę zaletę, że może być dodawana bezpośrednio do sałatek. Można dodawać ją do praktycznie każdej kompozycji z dresingiem z oliwy z oliwek.

Tagi:

dieta,  zdrowie,  algi, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót