Dobrze tolerowany jest również przez wrażliwą cerę. W preparatach kosmetycznych łagodzi, nawilża i koi skórę, działa również antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Dlaczego warto go szukać w kosmetykach do pielęgnacji twarzy? Podpowiadamy.

Czym jest niacynamid?

Niacynamid jest to amid kwasu nikotynowego. Nazywany jest też niacyną, witaminą PP, czy pochodną witaminy B3. To łatwo rozpuszczalna w wodzie substancja, która produkowana jest przez nasz organizm w niewielkich ilościach. Stąd też jest szybko absorbowana przez skórę. Dodatkowo wyjątkowo stabilna, ponieważ jest odporna na działanie kwasów, zasad, wysokiej temperatury, światła słonecznego czy tlenu.

Niacynamid w organizmie pełni bardzo ważną rolę, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i bierze udział w syntezie takich składników jak aminokwasy, kwasy tłuszczowe, a nawet hormony płciowe. W naturalnej formie występuje w pożywieniu takim jak pieczywo pełnoziarniste, mięso, nabiał, ryby, drożdże czy orzechy.

Niacynamid a pielęgnacja skóry trądzikowej

Niacynamid działanie ma naprawdę wielokierunkowe. Po produkty z tą substancją powinny sięgnąć szczególnie osoby borykające się ze skórą trądzikową, ponieważ działa on przeciwzapalnie, porównywanie do znanego antybiotyku, czyli klindamycyny. Dodatkowo zmniejsza wydzielanie sebum i uszczelnia barierę hydrolipidową naskórka.

Składnik ten wykazuje również działanie bakteriobójcze na Cutibacterium Acnes, czyli właśnie tę bakterię, która odpowiada za tworzenie się zmian trądzikowych — hamuje ich rozwój, a patogeny te mimo upływu czasu, nie stają się odporne na jego właściwości.

Niacynamid na zmarszczki

Niacynamid zaliczany jest do antyoksydantów. Dlatego redukuje wolne rodniki, a także stres oksydacyjny, czyli czynniki, które przyczyniają się do starzenia skóry. Jest też prekursorem koenzymów NADP i NADPH biorących udział w przemianach energetycznych komórek budulcowych skóry.

Dodatkowo niacynamid stymuluje produkcję ceramidów, a ich ilość, jak wiadomo, maleje z wiekiem. Pozytywnie wpływa również na produkcję kolagenu i elastyny, co sprawia, że stosowanie kosmetyków z tym składnikiem może pomóc nam wygładzić zmarszczki. Obniża również aktywność metaloproteinaz, czyli związków odpowiedzialnych za niszczenie włókien kolagenowych.

Niacynamid na przebarwienia

Warto sięgnąć po serum na przebarwienia, które w swoim składzie zawiera niacynamid, ponieważ związek ten wyrównuje przebarwienia, ujednolicając koloryt skóry. Zmniejsza niedoskonałości nie tylko po stanach zapalnych, ale także po urazach czy te, które powstały w wyniku zmian hormonalnych, starzenia skóry czy ekspozycji na słońce.

Niacynamid hamuje też transport melaniny z melatocytatów do komórek naskórka. To sprawia, że pigment ten przestaje się odkładać w keratynocytach, a co za tym idzie, zmniejsza się liczba przebarwień. Skóra staje się bardziej promienna i jaśniejsza.

Nawilżające działanie niacynamidu

Kosmetyki które zawierają w swoim składzie niacynamid przyczyniają się do poprawy nawilżenia skóry. Jest to spowodowane faktem, iż składnik zapobiega utracie wody z naskórka. Zwiększa również produkcję substancji, które są odpowiedzialne za jej nawilżenie. To sprawia, że skóra jest ukojona, pełna blasku, nawilżona i elastyczna.

 

Tagi:

uroda,  kosmetyki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót