Japonia, wymawiana w języku japońskim jako „Nippon” lub „Nihon”, to kraj wyspiarski Pacyfiku u wybrzeży Azji kontynentalnej, składający się z około 6900 wysp.
 
Najbardziej znanymi i zaludnionymi wyspami są Honsiu, Hokkaido, Shikoku i Kiusiu, co stanowi 97% kraju. Na tych wyspach znajduje się 47 prefektur o łącznej liczbie 127 milionów mieszańców (co daje Japonii 11 miejsce na świecie pod względem zaludnienia).
 
73% kraju jest górzyste, większość ludzi żyje więc na wybrzeżu, co sprawia, że jest to jeden z najgęściej zaludnionych krajów na świecie.
 
 
Wczesna kultura japońska była pod dużym wpływem Chin. W epoce Edo prowadzono ścisłą politykę izolacyjną, kraj był zamknięty na wszystkich relacje ze światem zewnętrznym i dzięki temu udało się kultywować odrębną kulturę japońską.
 
Po upadku tej ery w 1868 r. Japonia przyjęła praktyki kulturowe z całego świata. Istnieją dwie główne religie w Japonii: Sinto, religia japońska i buddyzm, który został sprowadzony w VI wieku z Chin.
 
 
Japończycy sprawiają, że ich kraj jest lepszym i bardziej przyjaznym miejscem, a wszyscy jego mieszkańcy są zaangażowani w samodoskonalenie.
 
Maniery są niezbędne wśród Japończyków. W Japonii ludzie witają się ukłonem, może to być dyskretne kiwnięcie głową (powitanie swobodne i nieformalne) do głębokiego zgięcia w talii (wskazując szacunek). Z drugiej strony uścisk dłoni w Japonii jest rzadkością. 
 
W wielu restauracjach brak zarówno stołów i krzeseł w stylu zachodnim, je się przy niskich tradycyjnych stołach, przy których zwykle siedzi się na poduszce. Większość rodzajów japońskich posiłków spożywa się pałeczkami, które powinny być trzymane za koniec, a nie w środkowej lub przedniej części.
 
Ponadto w Japonii nie ma zwyczaju dawania napiwków, ale zamiast tego należy powiedzieć „gochisosama deshita” („dziękuję za posiłek”).
 
Wręczanie prezentów jest wspólną częścią tej kultury, a różne rodzaje prezentów są wręczane przy różnych okazjach. Ciekawostką jest to, że unika się prezentów w zestawach po 4 sztuki, ponieważ słowo „cztery” wymawia się tak samo jak słowo „śmierć”.
 
Będąc starożytną, różnorodną i boską, kultura japońska fascynowała inne ludy od wieków. Od diety po festiwale, od sportu po modę ta kultura jest intrygująca.
 
Kultura Japonii ma setki powszechnie obserwowanych tradycji związanych z ceremoniami, rytuałami, świętami, uroczystościami, biznesem, religią, uprzejmością, etykietą i życiem w ogóle.
 
Żeby lepiej poznać tę wyjątkowa kulturę  warto poznać jej 20 kluczowych elementów:
 
1. Jedzenie podczas chodzenia jest nieakceptowane!
 Japończycy unikają jedzenia w ruchu, na ulicy, byle gdzie i uważają to za niegrzeczne. Jedzenie jest świętym czasem w Japonii, przeznaczonym na dodawania energii ciału Dlatego Japończycy zawsze siedzą za stołem i koncentrują się na jedzeniu.
 
2. Zdrowe metody gotowania
 Ogólnie rzecz biorąc, w kuchni japońskiej istnieją cztery główne metody gotowania: agemono, podobne do smażenia na głębokim tłuszczu, ale używa się zdrowszego ciasta, takiego jak tempura, mushimono, które gotuje się na parze; nimono, gotowanie na wrzątku; i yakimono, które jest formą pieczenia.
 
 3. Gotowanie w domu 
Gotując w domu, Japończycy zmniejszają ilość niezdrowych, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów, a tym samym zapobiegają różnym problemom zdrowotnym. Ich dieta jest bogata w całe, nieprzetworzone produkty spożywcze, bogate w witaminy i minerały. 
 
4. Zielona herbata 
Jest to najzdrowszy napój na świecie, o licznych właściwościach leczniczych, ponieważ jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Jego spożycie zwalcza stany zapalne w ciele, pomaga w odchudzaniu, wspomaga trawienie, reguluje temperaturę ciała, obniża poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi oraz poprawia zdrowie psychiczne.
 
5. Owoce morza
Japońska kuchnia jest bogata w owoce morza i różnego rodzaju kalmary, ryby, ośmiornice, węgorze i skorupiaki są dodawane do sushi, sałatek, curry i tempury. Owoce morza są bogate w składniki odżywcze, białko, witaminy i minerały, takie jak witaminy B i D, kwasy tłuszczowe omega-3, ale zawierają mało tłuszczów nasyconych. Dlatego ich spożycie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, łagodzi ból spowodowany zapaleniem stawów, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem, leczy depresję i wspiera prawidłowy wzrost mózgu u niemowląt i dzieci. 
 
6. Wasabi 
Roślina ta jest powszechnie dodawana do potraw i tradycyjnych przepisów i jest popularna jako dodatek do sashimi i sushi. Wasabi ma niską kaloryczność i jest bogate w błonnik i białko, a także cynk, wapń, magnez, fosfor, żelazo i sód oraz witaminy A, C i B. Może zapobiegać niektórym typom raka, poprawia trawienie i zdrowie jelit oraz kontroluje masę ciała. 
 
7. Mniejsze porcje 
Podczas posiłków Japończycy stosują zwrot „ichiju-sansai” lub „jedna zupa, trzy składniki”. Typowy posiłek składa się z ryżu lub makaronu, ryby, kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny oraz marynowanych warzyw i zupy miso. Część białka ma wielkość dłoni. W przypadku warzyw wystarczy jedna porcja wielkości pięści, a w przypadku sałatek dwie porcje wielkości pięści. 
 
8. Żywność fermentowana
Produkty, takie jak kapusta kiszona, kimchi, jogurt, tempeh, pikle i zupa miso, a także napoje fermentowane, takie jak kefir i kombucha, zawierają dużo korzystnych enzymów, witamin z grupy B, witamin C i A, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz probiotyki i wspierają zdrowie na różne sposoby. Leczą różne stany i choroby, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego, alergie, cukrzycę, otyłość, funkcje poznawcze, a nawet choroby psychiczne.
 
9. Chodzenie
Japończycy lubią chodzić nawet po zatłoczonych miastach, jest to również uważane za rytuał buddyjski. To proste ćwiczenie może zwiększyć sprawność serca i płuc, obniżyć ryzyko chorób serca i udaru, leczyć wysokie ciśnienie krwi, obniżać poziom cholesterolu, łagodzić bóle mięśni i stawów oraz leczyć cukrzycę.
 
10. Szczęście
 Japończycy mają ważną koncepcję szczęścia, zwaną ikigai, podzieloną na dwa słowa: iki, co oznacza życie, i gai, co oznacza wartość. Chodzi o poczucie samorealizacji i szczęścia, które pochodzi z wnętrza, o to, co przynosi radość w życiu. Kultura japońska uważa również, że zdolność do wyrażania nadziei w obliczu przeszkód stanowi element szczęścia. Japończycy uczą się być świadomi tego, co czyni ich szczęśliwymi i zadowolonymi z życia, a to sprawia, że wyglądają i czują się młodziej.
 
11. Aktywność fizyczna
Japończycy mają tendencję do starzenia się wolniej, ponieważ są stale aktywni, chodzą lub jeżdżą na rowerze do szkoły i pracy, unikają długotrwałego siedzenia, dużo chodzą, chodzą na siłownię, biegają w maratonach.
 
12. Sztuki walki
Sztuki walki są sposobem na życie i praktyką duchową w Japonii. Pochodzą z 23 roku p.n.e. i były tradycyjnie praktykowane przez wojowników samurajów z powodu ograniczonego dostępu do broni przez innych członków społeczeństwa.
 
Aikido, Laido, Sumo i Karate to różne style sztuk walki. Są to trening całego ciała, które wykorzystują każdy mięsień w ciele i zwiększają wytrzymałość, elastyczność, wytrzymałość i siłę. Ponadto sztuki walki uczą moralności, wartości i koncentracji oraz poprawiają nastrój.
 
13. Kąpiele w gorących źródłach
Źródła znane również jako onsen, są bardzo popularne w Japonii. Istnieją różne gorące źródła, które wyróżniają się minerałami rozpuszczonymi w wodzie.
Zapewniają relaksację, łagodzą ból, leczą problemy skórne, zmniejszają stres, poprawiają krążenie krwi, poprawiają sen i wiele więcej.
 
14. Zdrowe desery
Japończycy jedzą desery, aby oczyścić i odświeżyć podniebienie po posiłku. Ich desery mają niską zawartość cukru i składają się z owoców, ryżu i słodkiej fasoli. Popularne desery to mokka, kanapki owocowe, ciasteczka bezowe z zielonej herbaty oraz ciasto z dyni.
 
15. Zarządzanie stresem
Stres może prowadzić do różnych schorzeń, zwłaszcza chorób serca, otyłości i cukrzycy typu 2. Dlatego japońskie kobiety radzą sobie ze stresem, wykorzystując maksymalnie wolny czas, angażując się w imprezy społeczne, chodząc na wycieczki i zakupy, a tym samym zmniejszając poziom stresu.
 
16. Natura
Gdziekolwiek spojrzy się w Japonii widać tysiące akrów nietkniętej przyrody, a cały naród pielęgnuje przyjazne spojrzenie na przyrodę. Dzieci uczą się żyć w zgodzie z naturą i okazywać jej szacunek. Ludzie często wybierają się na relaksujące wycieczki przyrodnicze, aby złagodzić stres i ukoić nerwy.
 
17. Uniwersalny system opieki zdrowotnej
W Japonii rząd traktuje zdrowie priorytetowo, więc każda osoba w Japonii ma pełną opiekę zdrowotną. Japończycy poważnie podchodzą do tematu zdrowi, chodzą na regularnie do lekarza i kontrolują swój stan zdrowia.
 
18. Regularne spotkania towarzyskie
Ludzie w Japonii spędzają dużo czasu z przyjaciółmi i często wychodzą, pomimo napiętego harmonogramu. Regularne spotkania towarzyskie utrzymują sprawność umysłową na wysokim poziomie, więc prawie nikt nie cierpi na demencję lub choroby psychiczne związane z wiekiem.
 
19. Pielęgnacja skóry
Japońskie kobiety są znane ze swojej pięknej, nieskazitelnej, młodzieńczej skóry, co wynika głównie ze stosowani przez nie wyjątkowych zabiegów pielęgnacyjnych.
 
Higiena jest kluczowa w kulturze japońskiej, dlatego ważne jest utrzymanie skóry w czystości. Japonki wykonują również masaże twarzy i używają naturalnych olejków do leczenia skóry.
 
20. Wydajność w pracy
Ciężka praca jest czymś, z czego można być dumnym w Japonii. Produktywny pracownik jest nagradzany i chwalony za swój wkład. Płace są wysokie, więc ludzie mają wrażenie, że inwestują, a to się opłaca, co z kolei pobudza ich całą gospodarkę i przemysł.
 
 
 
 
źródło https://www.healthyfoodhouse.com/20-reasons-japanese-women-stay-slim-and-dont-look-old/
 

Tagi:

uroda,  zdrowie,  podróże,  Japonia, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót