Ocet jabłkowy jest używany od czasów starożytnych. Może być stosowany jako środek zaradczy i produkt gospodarstwa domowego. Ocet jabłkowy zawiera składniki, które optymalizują stan twojego zdrowia. Jednak niektórzy ludzie nie lubią jego smaku. Mamy dla Ciebie dobre wieści - spróbuj żelków z octu jabłkowego!

 

1. Czym jest ocet jabłkowy?

Cukier w pokrojonych jabłkach zamienia się w alkohol podczas procesu fermentacji. Producenci octu dodają bakterie, które powodują powstawanie kwasu octowego. Jest to główny aktywny składnik octu. Organiczny ocet jabłkowy nie jest filtrowany i zawiera enzymy, białka i pożyteczne bakterie.

 

2. Korzyści zdrowotne wynikające z octu jabłkowego

 

Ocet jabłkowy jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, aminokwasów i potasu. Według naukowców regularne spożywanie tego octu przynosi ogromne korzyści zdrowotne. Oto niektóre z nich:

 

Stężenie cukru we krwi

Ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi po posiłkach o 34%. Wypij dwie łyżki tego octu przed snem, aby obniżyć poziom cukru we krwi.

 

Ocet jabłkowy jest idealny dla osób ze zdiagnozowaną cukrzycą i stanem przedcukrzycowym. Skonsultuj się jednak z lekarzem, jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki.

 

Serce

Ten ocet obniża zły poziom cholesterolu i tłuszczu. Tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i nerek.

 

Złe bakterie

Ocet jabłkowy niszczy szkodliwe patogeny i może być stosowany jako silny środek dezynfekujący. Użyj go do leczenia grzybów, brodawek i innych problemów zdrowotnych. Ocet ten może być używany do konserwowania żywności.

 

Utrata masy ciała

Ocet jabłkowy zwiększa uczucie sytości i zapobiega przejadaniu się. Topi tłuszcz brzuszny i działa lepiej w połączeniu z innymi metodami odchudzania.

 

3. Korzyści zdrowotne z żelatyny

Żelatyna składa się z białka, a jej aminokwasy zapewniają liczne korzyści zdrowotne.

 

Utrata masy ciała

Żelatyna ma mało kalorii i zmniejsza apetyt. Nie zapominajmy, że dzięki temu będziesz dłużej najedzony.

 

Kości i stawy

W choroba zwyrodnieniowa stawów warto suplementować żelatynę. Badania wykazały, że zmniejsza ból i sztywność stawów. Żelatyna jest świetna dla sportowców, ponieważ łagodzi ból stawów.

 

Trawienie

Żelatyna chroni ściany jelit dzięki dużej ilości kwasu glutaminowego. Kwas glutaminowy jest przekształcany w glutaminę, która jest ważna w zapobieganiu nieszczelności jelit. Nieszczelne jelita to stan, w którym złe cząsteczki przemieszczają się przez ścianę jelita, co może prowadzić do zespołu jelita drażliwego.

 

Włosy i skóra

Żelatyna jest wypełniona kolagenem. Twoja skóra i włosy potrzebują kolagenu. Dziesięć gramów kolagenu wieprzowego poprawia nawilżenie skóry o 28%. Kolagen sprawia, że włosy są zdrowe, lśniące i długie.

 

Sen

Gliceryna jest aminokwasem występującym w żelatynie. Poprawia spokojny sen, trzy gramy tego aminokwasu pomogą ci lepiej spać. Obudzisz się bardziej zrelaksowany.

 

Zdrowie psychiczne

Glicyna w żelatynie poprawia funkcje poznawcze i wpływa na zdrowie psychiczne. Poprawia pamięć, nastrój i pozytywne myślenie. Ten aminokwas może być bardzo pomocny w leczeniu schizofrenii, zaburzeń dysmorficznych ciała i zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych.

 

Wątroba

Glicyna chroni wątrobę i zmniejsza ogólne uszkodzenie wątroby u alkoholików. Poprawia krążenie krwi i optymalizuje pracę wątroby.

 

4. Przepis na żelki z octem

 

Żelki z octu jabłkowego są łatwe do zrobienia i naprawdę mają dobry smak. Będą gotowe w ciągu godziny od przygotowania. Z przepisu otrzymasz 24 sztuki.

 

Składniki:

 

½ szklanki octu jabłkowego

5 łyżek proszku żelatynowego

1 1/2 szklanki soku jabłkowego, organicznego

½ szklanki wody

 

 

 

Przygotowanie:

 

Umieść zimny rondel na kuchence. Dodaj ocet, sok i wodę. Dobrze wymieszaj. Dodaj żelatyny w proszku.

 

Pozwól cieczy „odpocząć” przez dwie minuty i ustaw ciepło na średnio-niskim. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.

 

Przelej gorący płyn do silikonowych foremek. Schłodź żelki przez godzinę. Żelki gotowe!

 

Istnieje również wegańska alternatywa tych żelków. W wegańskim przepisie wykorzystuje się 1,5 szklanki organicznego soku owocowego, pół szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki proszku agarowego i kilka łyżek syropu klonowego.

 

 źródło https://www.healthyfoodhouse.com/how-to-make-apple-cider-vinegar-gummies-to-control-blood-sugar-and-weight-loss/

 


Tagi:

ocet jabłkowy,  żelatyna,  odchudzanie,  poziom cukru, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót