Reklama:

Pasta jest prosta w przygotowaniu, można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów a jej walory smakowe z pewnością podbiją podniebienia małych i dużych miłośników dobrego jedzenia oraz fanów zdrowej, bliskiej naturze kuchni.

 

 

Składniki:

300g buraków

1 mała marchewka

1 ząbek czosnku

1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki pestek dyni

Majeranek i pieprz do smaku

 

 Przygotowanie:

Pestki dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.  Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

 

Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego

 

Smacznego!

 

buraki

 

Tagi:

przepisy,  pasta z buraków,  buraki,  dynia, 



Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót