Reklama:

rolada

 

Rolada serowa (czas przygotowania: 40 min)

 

 

Składniki:

Szynka Biebrzówka Masarnia u Józefa JBB

50 dag sera żółtego

20 dag serka topionego gouda

Żółta i czerwona papryka

Szczypiorek

1 ząbek czosnku

Pieprz

 

Sposób przygotowania:

W misce rozetrzyj serek topiony widelcem. Czerwoną i żółtą paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do serka. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do farszu i dopraw pieprzem. Całość wymieszaj. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i papierem do pieczenia. Włóż
2 warstwy żółtego sera na zakładki. Ser zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 5 min. (tak aby ser się rozpuścił). Na wystudzony, ale jeszcze letni ser, wyłóż farsz tak, aby z jednego końca pozostawić zakładkę. Roladę zawiń, zaczynając od strony z farszem. Owiń roladę w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin.

 


bigos

 

2. Świąteczny bigos z grzybami (czas przygotowania: 80 min):

 

1 kg kiszonej kapusty

Średnia główka kapusty słodkiej

1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej

1 kg kiełbasy sołtysówki Masarnia u Józefa JBB

400 g boczku z beczki JBB

10 g suszonych grzybów

Garść suszonych śliwek

Cebula

Liść laurowy

Ziele angielskie

Przyprawa do bigosu

Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżej wody, po czym ponownie zagotowujemy, dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy czynności, tak jak z kiszoną. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Kapustę gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę i dorzucamy garść śliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 30 min.

 

paszteciki

 

3. Paszteciki z kaszanką (czas przygotowania: 30-40 min)Składniki:

 Kaszanka od JBB Bałdyga

Cebula

Ciasto francuskie

Jajko

Pieprz i sól

 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w kostkę, następnie zeszklij na patelni. Dodaj kaszanki i całość przysmaż.
W ten sposób powstanie farsz. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Poczekaj aż wystygnie. Ciasto francuskie pokrój na 9 prostokątów, następnie nałóż farsz i zlep brzegi. Ciasto francuskie posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.

Tagi:

przepisy,  święta,  bigos,  kaszanka, 

Zostaw komentarz:


    Brak komentarzy
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...