Po co sięgać jesienią i gdzie to znaleźć? | Choć to specyficzna dla świeżych warzyw i owoców pora, zieleniaki, ryneczki oraz targi mogą nas miło zaskoczyć swoją obfitością. Z warzyw dostępne są m.in. marchew, ziemniaki, buraki, cebula, dynia, jarmuż, czosnek, brukselka, kiszonki, w tym kiszona kapusta i ogórki, por, seler, pietruszka – w przeważającej części warzywa korzeniowe. Polskich, sezonowych owoców późną jesienią mamy niestety dużo mniej, bo zaledwie jabłka i gruszki oraz kończące się śliwki. Warto zatem uzupełniać dania o owoce suszone, które dostępne są przez cały rok. Suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle, wiśnie czy Złote owoce (miechunka peruwiańska) mogą urozmaicić każde danie, wzbogacając je również o wiele wartości odżywczych, w tym m.in. błonnik. Warto pamiętać o zbożach oraz kaszach – ich bogactwo dostępne jest przez okrągły rok, stanowić one mogą bazę wielu dań. To również kopalnia witamin i minerałów, o których suplementację o tej porze roku powinniśmy wyjątkowo zadbać i poświęcić temu więcej uwagi. Aby dodatkowo „podkręcić” późno jesienne danie o cenne wartości odżywcze dosyp garść ulubionych orzechów. Postaw na orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie lub migdały. Możesz też użyć chrupiących pestek i ziaren charakterystycznych dla naszego kulinarnego podwórka, np. słonecznika lub dyni. Sięgając po wszystkie te produkty, nie będziesz mógł narzekać na nudę, która często o tej porze roku wkrada się do kuchni. Przy tym dostarczysz sobie wielu witamin i minerałów i wzmocnisz odporność. | Pamiętaj również o tym, że późną jesienią dania powinny być rozgrzewające i treściwe. Nasz organizm wystawiony na chłodne temperatury potrzebuje więcej energii, aby się ogrzać. Dostarcz jej pod postacią zdrowych, domowych dań z sezonowych produktów. Wypróbuj naszych przepisów – po takiej uczcie nawet największa jesienna plucha nie będzie ci straszna! | Chrupiące pieczone ziemniaki z orzechami włoskimi | Składniki: | - 5 dużych, długich ziemniaków
- 100 g Orzechów włoskich Bakalland
- 5 łyżek masła
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz
| Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą, nie obieramy ze skóry. Gotujemy je w mundurkach na półtwardo. Odkrawamy delikatnie wierzch i wydrążamy połowę miąższu. Garść orzechów włoskich drobno siekamy, ich większą część mieszamy z miękkim masłem, wydrążonym miąższem ziemniaka oraz tymiankiem. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze przez kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ziemniaki resztą orzechów i tymianku. | ![](https://ci3.googleusercontent.com/proxy/a2xhGoF_IPRv_xRole7qL7n95_inuuzyuqhzkTFwTZ3Kv4s1VCrNNAaKg3ztBhBVP1eqxRMpOrsiIZnw16VLB_u7dtgiXjyx6W8NzqYh8ZZSa-uX4r_xCBHO9pRNfp_FVhMoPJ-_6IW5k4jGDIbY2tJSTY9XFfunh99AmOahSPPjgk1k-P_agPbV=s0-d-e1-ft#https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/6443/assets/157068/large-7244a577f077718306872d52ce9a468f.jpg) | Muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika | Składniki: | - 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 2 szklanki mąki
- 100 g Pestek dyni Bakalland
- 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
- 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- szczypta soli
| Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew. Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy. Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką. Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą. Nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości. Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. | ![](https://ci6.googleusercontent.com/proxy/YNljnB2KiR4quBBu8YDmTPWNDDP2AK45mVThok13N-9oH6nc4W53hAIn1-PPomnNDZDXMQf2wLcsWLLJn3yHQIJRqGoGfDZf5clAyhwWkwCQkCEs1gtq8t3hEpRLhn7z4qj-XTlc54ZY9Tk-xdZYqpBPPxBp3pE5qYMLHUo1vm29cXsaqmtO55Le=s0-d-e1-ft#https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/6443/assets/157069/large-e0b789d8c76ed407a2214f80cc53b301.jpg) | Słonecznikowy hummus z buraka | Składniki: | - 1 burak
- 100 g Sezamu Bakalland
- 100 g Słonecznika łuskanego Bakalland
- puszka cieciorki
- oliwa z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
| Buraka obieramy ze skóry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę do momentu, aż będzie miękki. Sezam prażymy na suchej patelni do zarumienienia, następnie przesypujemy do młynka do kawy i miksujemy do utworzenia się pasty sezamowej, tzw. tahini. Pastę przekładamy do blendera wraz z odcedzoną cieciorką, upieczonym, pokrojonym w kawałki burakiem, dwiema garściami łuskanego słonecznika, trzema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blendujemy do uzyskania gładkiej pasty, którą następnie przekładamy do pojemniczka, posypujemy pestkami słonecznika oraz sezamem. Podajemy ze świeżym chlebem. | ![](https://ci6.googleusercontent.com/proxy/E7sKAjECYCfS_laIiidlFAyUGQeULBNjYWWvCPQSJ6s05sHAu5jpZBAoUMpn9mwvCnw1ZkcJ6_sYh53sqEz1s7eetYFC0nBKy4cLe8GbGbsaGRC04He5HphRce5ok6_ik2isJy_x0grH5CKQOITOA-lb4bhLxLEXe8HCZCo939_YI4aQTN2qBpy4=s0-d-e1-ft#https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/6443/assets/157070/large-e1095573823a4a99aeb5e7617d628340.jpg) | |