Partner: Logo KobietaXL.pl

Składniki:

 

około 0.5 kg mięsa wołowego

2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol

20 dag boczku wędzonego w kawałku

2 marchewki

1 pietruszka (razem z natką)

1 cebula

1 mały seler

2 średnie ogórki kiszone

1 ziemniak

1 mała papryczka chili

1 cytryna

opakowanie czarnych oliwek

1 papryka czerwona

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka kwaśnej śmietany

2 ząbki czosnku

przyprawy wedle uznania: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz

odrobina cukru

 

Przygotowanie:

 

Kiełbasę śląską z kurczaka, mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.

 

zupa cytrynowa

Tagi:

przepisy ,  zupa ,  zupa cytrynowa , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Newsletter
zapisz