Reklama:

 

Smak tradycji

 

Znany od pokoleń żurek swój charakterystyczny smak zawdzięcza temu, że jest robiony na zakwasie z razowej mąki żytniej. W zależności od regionu, istnieją różne receptury na jego przyrządzenie. Różnica tkwi w doborze mięsa, na którym gotuje się wywar na zupę. Często zabielany jest mlekiem i podawany w chlebie z ugotowanymi na twardo jajkami. Dodatkiem mogą być suszone grzyby i ziemniaki. Jego smak wzbogaci dodanie wędzonki - może to być boczek, żeberka, jak i szynka. Jeśli lubimy wyraziste smaki, powinniśmy dodać do niego chrzan i odrobinę kwaśnej śmietany. Najlepiej przygotować go kilka dni wcześniej przed planowanym podaniem, ponieważ zupa zyska pełny smak i aromat.

 

 

 

Żurek w chlebku

 

żurek

 

Składniki:

200 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol

300 g wędzonego boczku

0,5 litra gotowego zakwasu na żur

1 litr zimnej wody

4 ziemniaki

½ łyżki pieprzu

4 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

½ łyżka majeranku

100 ml śmietany 12%

4 ugotowane na twardo jajka

5 bochenków małego chleba

gotowy zakwas

sól i pieprz do smaku

3 ząbki czosnku.

 

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy pokrojony boczek, kiełbaskę śląską z kurczaka firmy Konspol i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz czosnek. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 20 minut i dolewamy gotowy zakwas. Następnie dodajemy majeranek i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Z okrągłych chlebków odcinamy czubki, wydrążamy środek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka i podajemy z kawałkami ugotowanego jaja. Zupę posypujemy świeżym majerankiem.

 

 

 

Żurek na szynce

 

 

żurek

 

Składniki:

0,5 litra gotowego zakwasu na żur

200 ml śmietany 12%

500 g szynki z wędzarni firmy Konspol

½ łyżki majeranku

sól, pieprz

1 litr bulionu warzywnego

0,5 kg żeberek

pietruszka

 

2 jajka na twardo

3 ząbki czosnku

 

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności gotujemy żeberka przez około 15 minut. Szynkę i kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanej patelni do zarumienia i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Wywar zalewamy zakwasem, dodajemy pietruszkę, czosnek i gotujemy przez około godzinę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną. Zostawiamy na jeden dzień w lodówce do przegryzienia się smaków. Przy serwowaniu żurku dodajemy do niego przekrojone na pól jajka na twardo oraz chrzan wedle uznania.

 

 

Staropolski żurek z grzybami

 

żurek

 

Składniki:

600 g szynki z liściem laurowym firmy Konspol

50 g suszonych grzybów

4 liście laurowe

3 ząbki czosnku

1 łyżka pieprzu

1 łyżka soli

1 łyżka majeranku

 

 

1 szklanka śmietanki 12 %

500 ml zakwasu na żur

2 litry zimnej wody

2 jajka na twardo

 

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy grzyby oraz pokrojoną w kostkę szynkę i zalewamy zimną wodą. Gotujemy wywar przez 30 minut. Dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony czosnek i zakwas. Gotujemy przez 15 minut, na koniec zabielamy zupę śmietanką. Dodajemy majeranek, liść laurowy i gotujemy przez 20 minut. Podajemy z jajkiem lub chrzanem wedle uznania.

 

 

Tagi:

przepisy,  Wielkanoc,  żurek,  wielkanocny barszcz, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Kongres Gospodarczy Europy Centralnej i Wschodniej 29 - 31 maj
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...