Partner: Logo KobietaXL.pl

Szybkowar to wbrew pozorom narzędzie dość uniwersalne. Przy użyciu dodatkowych akcesoriów można w nim zarówno gotować na parze jak i piec.

 

Jak używać szybkowaru?

 

Szybkowar to rodzaj garnka, który przyspiesza gotowanie dzięki wysokiemu ciśnieniu i bardzo szczelnej pokrywie. W zwykłym garnku para wodna ma naturalne ujście, tu jest uwięziona, przez co ciśnienie w środku naczynia wzrasta, a produkty szybciej poddają się obróbce termicznej. Z potrawy nie odparowuje zawarta w składnikach woda, a potrawa jest bardziej esencjonalna i tym samym smaczniejsza. Łatwiej jest w nim przyrządzić wołowinę, która bywa "kapryśna" podczas przygotowywania w tradycyjnym garnku. Potrawy, co oczywiste, muszą należeć do rodzaju tych jednogarnkowych, gdyż w trakcie gotowania nie ma możliwości, aby rozszczelnić garnek i dodać składniki lub doprawić danie.

Szybkowary różnią się między sobą materiałem wykonania, pojemnością i wysokością wytwarzanego ciśnienia. W szybkowarach gotujemy, nie ma natomiast możliwości, aby w nim smażyć. Rozważając zakup takiego narzędzia należy zastanowić się, jaką ilość potrawy chcemy przygotować jednocześnie. Najczęściej wybierając szybkowar, nie ma potrzeby wybierania tego największego. Garnek szybkowaru o pojemności 6 l sprawdzi się idealnie dla 4 -osobowej rodziny.

Szybkowar marki Philipiak to oszczędność czasu i energii, gdyż gotujemy krócej i wydajniej. Pieniądze wydane na sprawdzony produkt nie tylko szybko się nam zwrócą, ale i sam szybkowar posłuży dłużej.

Używając szybkowaru trzeba mieć w pamięci, że jest to narzędzie działające pod bardzo wysokim ciśnieniem. Każdorazowo należy zastosować się do instrukcji zamykania pokrywy, ponieważ źle zabezpieczony garnek może w najlepszym razie nie wytworzyć optymalnego ciśnienia, a w najgorszym wybuchnąć, "dekorując" całą kuchnię swoją zawartością. Szybkowar powinien być wyposażony w ciśnieniomierz oraz zawory bezpieczeństwa. Dzięki nim gotowanie w nim jest praktycznie bezstresowe.

 

Rosół bez stresu

 

Esencjonalny bulion to podstawa wielu zup i sosów. Przydaje się również, kiedy mamy w planach przygotowanie risotto. Mając zapas w zamrażarce możemy bardzo szybko wyczarować coś smacznego. W szybkowarze bulion drobiowo-warzywny jest niezwykle prosty, a do tego szybki jak mrugnięcie okiem. Do tego przepisu potrzebujesz:

- 4 skrzydełka drobiowe i 4 nóżki

- białą część pora

- 2 obrane średnie marchewki

- ¼ selera, obranego

- 1 cebula

- kilka ziarenek ziela angielskiego

- listek laurowy

- łodygi zielonej pietruszki

- 2,5 l zimnej wody

Marchewkę, pietruszkę oraz cebulę obierz i przekrój na pół. Umyte skrzydełka i nóżki włóż do szybkowaru i zalej wodą. Zagotuj, nie zamykając pokrywy. Dodaj do wywaru warzywa i wszystkie przyprawy, a następnie zamknij szczelnie pokrywę. Sprawdź, czy wszystko jest prawidłowo zamknięte. Wybierz niskie ciśnienie i gotuj 10 minut. W wersji mniej ekspresowej możesz gotować 30 minut. Po tym czasie rozszczelnij naczynie i przecedź wywar przez sitko. Zamroź wystudzone lub użyj od razu do innych potraw.

 

Kurczak w sosie cebulowo-korzennym

 

To przepis dla tych, którzy chcą zabłysnąć, ale nie lubią pół dnia przebywać w kuchni. Samo gotowanie zajmuje około 10 minut, więc nadaje się jako opcja na szybki, codzienny obiad dla rodziny.

Przygotuj:

- 300 ml wywaru drobiowego

- 2 duże filety drobiowe

- ½ łyżeczki cynamonu

- ¾ łyżeczki ostrej papryki

- szczypta kolendry

- 1 łyżka łagodnej musztardy

- 1 łyżka oliwy

- 3 średnie cebule

- 4 ząbki czosnku

- sól i pieprz

Jeśli nie masz wywaru, skorzystaj z przepisu powyżej. Uzyskasz esencjonalny rosół, który sprawdzi się nie tylko jako ulubiona zupa dzieci, ale i jako baza do innych potraw. Cebule obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Czosnek pokrój w plasterki. Przyprawy wymieszaj w misce i zalej łyżką oliwy. Do powstałej pasty dodaj musztardę i nieco wywaru drobiowego. Wymieszaj pastę z wywarem. Umyte filety włóż do szybkowaru, zalej przygotowaną mieszanką. Powinna być nieco rzadsza, płyn się trochę wygotuje. Zamknij szczelniej garnek i czekaj 10 minut. Po tym czasie potrawa jest gotowa. Smakuje wyśmienicie z ziemniaczkami, kluskami i z plackami ziemniaczanymi.

 

A na deser…

 

Dżem z klementynek. W okresie zimowym wyjątkowo dużo jest w sklepach mandarynek i klementynek. Tego przepisu można użyć do przygotowania deserów i dżemów na bazie innych owoców.

Potrzebujesz:

- 1 kg klementynek

- 50 ml zimnej wody

- 5 łyżek drobnego cukru

Obierz klementynki i posiekaj w robocie kuchennym. Można to również zrobić nożem. Przełóż klementynki wraz z sokiem do szybkowaru, zalej wodą i dodaj cukier. Zamknij i gotuj 10 min używając wysokiego ciśnienia. Po otwarciu odparuj jeszcze dżem na małym ogniu i gotowe!

Tagi:

przepisy ,  rosół ,  kurczak ,  szybkowar , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Newsletter
zapisz