Reklama:
blocker
Chorizo jest nazwą całej grupy hiszpańskich kiełbas, której głównym składnikiem jest mięso wieprzowe, suszona wędzona papryka, słodka lub pikantna, oraz przyprawy. Poszczególne rodzaje chorizo różnią się między sobą proporcjami użytych składników, sposobem przygotowania, długością wędzenia, stopniem zmielenia mięsa i pikantnością, która w dużej mierze decyduje o czarakterze chorizo. Kiełbaski są krótkie, cienkie,  długie i pękate, ostre i łagodne. 
Do produkcji chorizo używa się mięsa świni. Mięso zostaje zmielone, połączone z papryką i przyprawami, uformowane w kształtne kiełbasy suszy się tygodniami, aby odpowiednio dojrzało. Proces fermentacji i dojrzewania nadaje chorizo charakterystycznego smaku. Chorizo występuje w różnych wersjach.
 
Najbardziej luksusowe wydanie, to Chorizo Iberico, bowiem przygotowuje się je z mięsa czarnych świń rasy Iberico. Rasa tych świń wypasana jest na wolności i karmiona zbożami, żołędziami, a to ma szczególny wpływ na delikatność i smak mięsa.
Chorizo najczęściej jest używane do potraw serwowanych na śniadanie, często jako dodatek do jajecznicy lub dań z jajkami, do kanapek i do tapas. Jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych hiszpańskich potraw, niezastąpiona w daniach jednogarnkowych, nadając potrawie niepowtarzalnego aromatu.


POTRAWKA Z KOTLETÓW WIEPRZOWYCH I KIEŁBASY CHORIZO

 
Składniki:
  • 80 g kiełbasy chorizo
  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 4 pomidory
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć kotlety z obu stron, tak aby się zarumieniły. Zdjąć z patelni. Przełożyć na talerz.
  2. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekać.
  3. Na patelnię wyłożyć chorizo, cebulę i czosnek. Smażyć, aż kiełbasa i cebula będzie miękka wówczas dołożyć podsmażone kotlety.
  4. Do potrawy dolewamy wywar warzywny, dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki 3 pomidory. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną bardzo drobno nać pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Potrawkę dusimy pod przykryciem około 30 minut, w ostatnich 5 minutach dodajemy 1 pomidora pokrojonego w grubsze cząstki.
  6. Potrawkę podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami.

 

 

Tagi:

przepisy,  potrawka,  wieprzowina,  chorizo, 

Loading...
Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:


    Brak komentarzy
Powrót
Wyszukiwarka
Najnowsze
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...