kładniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 25 g świeżych drożdży
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- passata pomidorowa
- bazylia, oregano, czosnek granulowany
- dobrej jakości ser
- rukola
- szynka parmeńska
- świeża bazylia
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę oliwy z oliwek oraz pieprz i sól. Mąkę wsypać do dużej miski, dolewać stopniowo mleko z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiać masę. Uformować kulkę z ciasta i odłożyć na 1 godzine w ciepłe miejscu, przykrywając miskę ścierką. Passatę pomidorową wymieszać z bazylią, oregano i czosnkiem (ilość wedle uznania). Po godzinie ciasto rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia i posmarować sosem pomidorowym. Następnie rozłożyć ser i posypać ziołami (bazylią i oregano). Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie ułożyć na niej rukolę i szynkę parmeńską. Udekorować świeżą bazylią. Można dodac płatki parmezanu.
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/pelnowartosciowa-pizza/