Reklama:
Reklama:

Składniki:

 

- głowy karpia 2 szt.

- marchew 3 szt.

- pietruszka 2 szt.

- średni seler ½

- mały por 1 szt.

- średni burak 5 szt.

- liść laurowy 3 szt.

- ziele angielskie 10 szt.

- czosnek 1 główka

- woda 3l

- sól, pieprz, majeranek, cukier, przyprawa w płynie i ocet do smaku

 

 

Wykonanie:

 

Głowy karpia dokładnie umyć i usunąć skrzela. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i trzy pokrojone buraki. Dodać również głowy od karpia i wszystkie przyprawy do smaku oprócz czosnku, majeranku i octu. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez około 1, 5 godziny. Na koniec dodać ocet, dodać pozostałe dwa buraki pokrojone w plastry, oraz majeranek i pokrojony czosnek. Barszcz odstawić na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak. Przed podaniem odcedzić na sicie. Ważne jest, aby po dodaniu na końcu buraków, barszczu już nie zagotowywać. Pozwoli to na utrzymanie pięknego koloru.

 

Barszcz wigilijny, jak mówi tradycja, podawać z uszkami lub z fasolą „Jaś”, albo po prostu popijać nim pyszne pierogi.

 

 

Smacznego!

 

 

Tagi:

przepisy,  zupa,  barszcz,  wigilia, 

Loading...

Podobne artykuły:

Zostaw komentarz:

    Brak komentarzy
Powrót
Reklama:

Reklama:
Wyszukiwarka
Reklama:
Najnowsze
Menu
Reklama:
Reklama:
Newsletter
zapisz
Reklama:
Loading...