Nie ma lepszych ciast, jak te, w których wykorzystujemy sezonowe owoce. Dziś podajemy przepis na prosty, ale pyszny placek  z rabarbarem. Sam rabarbar jest bardzo zdrowi i warto po niego sięgać!

 

 1. Pomaga schudnąć

 

Rabarbar jest jednym z warzyw, które dostarczają najmniejszej ilości kalorii; 100 gramów zawiera tylko 21 kalorii, co czyni go idealnym składnikiem diety odchudzającej. Zawiera także różne związki organiczne, które przyspieszają funkcje metaboliczne, umożliwiając organizmowi szybsze spalanie tłuszczu.

 

 2. Wspomaga serce

 

Ze względu na niską zawartość cholesterolu i tłuszczu rabarbar jest uważany za doskonałe warzywo dla serca. Zwiększa poziom dobrego cholesterolu we krwi dzięki obecności błonnika, który usuwa cholesterol ze ścian tętnic i naczyń krwionośnych. Wreszcie, wysoka zawartość przeciwutleniaczy w rabarbarze czyni go warzywem sercu bardzo przyjaznym.

 

 3. Wspomaga układ trawienny

 

Błonnik w rabarbarze sprawia, że jedzenie go zapewnia regularne wypróżnienia, stosuje się go w leczeniu zaparć, zapobiega też skurczom, wzdęciom i rakowi jelita grubego.

 

 4. Zapobiega chorobie Alzheimera

 

Ze względu na wysoką zawartość witaminy K rabarbar jest idealny, aby zapobiec rozwojowi tej choroby. Może również stymulować aktywność poznawczą.

 

 5. Poprawia stan kości

 

Zawartość witaminy K rabarbaru pomaga w leczeniu urazów kostnych, stymuluje wzrost kości. Rabarbar zawiera również dużą ilość wapnia, a także wiele innych minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie kości.

 

 6. Dotlenia krew i usprawnia krążenie

 

Rabarbar jest również bogaty w żelazo i miedź, dzięki czemu wspomaga krążenie krwi i stymuluje produkcję nowych czerwonych krwinek. Dotlenia też krew.

 

 7. Zwalcza infekcje skóry

 

Będąc naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym, rabarbar doskonale chroni skórę przed różnego rodzaju infekcjami. Jest często podawany przez specjalistów medycyny alternatywnej w celu leczenia infekcji skóry.

 

 8. Naturalny detox

 

Jeśli potrzebujesz dobrego detoksu, rabarbar fantastycznym środkiem detoksykującym. Jego właściwości dietetyczne, skład, stymulowanie układu pokarmowego – wszystko to sprawia, że jest warzywem idealnym na detoks. Zawiera również duże ilości witaminy C, która jest dla zdrowia niezbędna.

 

 10. Zapobiega osteoporozie

 

Wysoka zawartość wapnia w rabarbarze sprawia, że powinny spożywać go kobiety podczas menopauzy, gdyż w tym okresie znacznie wzrasta ryzyko osteoporozy.

Uwaga – rabarbaru nie spożywamy na surowo! Właściwości zdrowotnych nabiera po obróbce termicznej przez minimum 20 minut! Ze względu na zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.

 

Do przygotowania ciasta potrzebne ci będą:

35 dkg mąki puszystej

15 dkg cukru pudru

3 jaja

1/2 szklanki gęstej śmietany

1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1 laska wanilii

15 dkg masła

masło i bułka tarta do foremki

50 dkg rabarbaru

cukier puder do posypania

 

Przed rozpoczęciem umyj i dokładnie osusz rabarbar. Pokrój go na ok 2 cm. kawałki. Jaja powinnaś ubić na gładką masę w mikserze razem z cukrem. Do miski z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko mąkę. Połącz zawartość miski z ubitymi w mikserze jajami i cukrem, dodaj śmietanę. W oddzielnym garnuszku stop masło z wanilią. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 

 

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i bułką tartą. Na samym dnie ułóż rabarbar i zalej przygotowanym ciastem. Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Placek wyjmij z foremki po około 15 minutach. Posyp cukrem pudrem. 

 

 

 

 

Tagi:

przepisy,  owoce,  rabarbar,  ciasto,  słodycze, 

Polecane artykuły:

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót