Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszpańskim wymawia się je jako "guakamole".

 

Składniki

2 duże awokado
½ cebula
1 pomidor
1 limonka (może być pół cytryny)
kilka liści kolendry
Sól
1 papryczka chili, najlepiej papryczka jalapeño lub serrano, jeśli chcesz, żeby było pikantne.

 


Wykonanie:


Usuń pestki z pomidora. Pokrój cebulę i pomidora w drobną kostkę.
Umyj liście kolendry i pokrój je na bardzo małe kawałki.
Jeśli używasz papryczki, również ją drobno pokrój.
Przekrój awokado na pół nożem, usuń pestkę i łyżką wyciągnij cały miąższ.
Umieść awokado w misce i rozgnieć widelcem.
Możesz je rozgnieść, aż stanie się jak puree, lub możesz zostawić większe kawałki, w zależności od upodobań.
Dodaj pomidory, cebulę, kolendrę i papryczkę. Dobrze wymieszaj.
Dodać szczyptę soli i sok z limonki. Wymieszaj.

Guacamole jest gotowe!

Tagi:

przepisy,  guacamole, 

Polecane artykuły:

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót