Podobno jajka te uwielbiała królowa Katarzyna Medycejska. To ona zawiozła przepis z Florencji (razem z przepisem na beszamel) na dwór francuski po zaślubinach z Henrykiem II.  Obecnie każde potrawy podawane na szpinaku i sosie beszamelowym z tartym serem lub sosem Mornay nazywane są „florenckimi”.

Jak zrobić pyszne jajka ze szpinakiem i beszamelem? 

Składniki dla 4 osób:

4 jajka

100 gram szpinaku

60 gram masła

500 ml mleka

100 gram tartego parmezanu

1 cebula

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy kilka minut, lekko solimy. Dorzucamy umyty szpinak, solimy i smażymy kolejne kilka minut. Wrzucamy mąkę i dobrze rozprowadzamy. Dodajemy mleko, a kiedy się podgrzeje wrzucamy ser. Na wolnym ogniu mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Sos przekładamy do małych żaroodpornych miseczek lub jednego większego naczynia. Wbijamy delikatnie jajka i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 10 - 12 minut. 

ZapiszZapisz

Tagi:

przepisy,  jajka,  jajka z beszamelem,  jajko, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót