Nazwa jajka Napoleona ma pochodzić od słynnego francuskiego cesarza. Podobno nie lubił on czekać długo na obiad, bo nigdy nie miał czasu, a jajka tak robione nie wymagają długiej pracy.

Składniki dla 4 osób:

4 jajka

100 gram bułki lekko czerstwej

100 gram mozzarelli

1 zielona papryka

1 cebula

3 ząbki czosnku

50 gram masła

sól, oregano - wedle gustu

 

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone drobno paprykę, cebule i czosnek, solimy, smażymy 3 minuty. Przekładamy równe porcje do 4 żaroodpornych miseczek, lub jednego większego naczynia. Na tej samej patelni robimy grzanki z bułki pokrojonej w kostkę. Kiedy się lekko zarumienią, dorzucamy je do warzyw. Mozzarellę kruszymy i posypujmy po wierzchu. Wbijamy delikatnie jajko, tak, aby nie rozlać żółtka. Solimy i i posypujemy oregano. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 10- 12 minut. 

Zapisz

Tagi:

przepisy,  jajka,  jajka Napoleona,  mozarella,  jajko, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót