mamy sezon na pomidory i warto to wykorzystać. Domową pastę możesz przyprawić wedle uznania, do podanego przepisu możesz dodać ulubione zioła czy przyprawy. Jest zdrowa i pozbawiona chemii czy konserwantów, w zimie będzie idealnym dodatkiem do różnych potraw. 

 

Składniki:

1 kg pomidorów

4 ząbki czosnku

sól do smaku

2 łyżeczki cukru

olej

suszona pietruszka

Pomidory obieramy ze skórki, wyciągamy pestki, czosnek obieramy, kroimy drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek, za chwilę pomidory pokrojone w kostkę. Dodajemy sól, cukier, pietruszkę, smażymy około pół godziny. Potem rozcieramy blenderem i trzymamy na małym ogniu około 20 minut. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.

Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, nie powinny do siebie dotykać. Ustawiamy temperaturę na 140 stopni i zostawiamy na 30 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik. Zostawiamy słoiki na pół godziny, wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem na blacie do wystygnięcia.

 

Tagi:

przepisy,  pomidory,  przecier pomidorowy,  pasta pomidorowa, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót