Jeśli znudził wam się kurczak w tradycyjnym wydanie i nie boicie się eksperymentów kuchni, ten przepis jest dla was. Danie jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i naprawdę bardzo smaczne.


Składniki

8-10 nóżek z kurczaka

3 duże cebule

5-6 ząbków czosnku

czubata łyżka cukru

pół szklanki wody

szklanka białego wina

łyżka mąki

sól, pieprz

pęczek zielonej pietruszki

olej


Nóżki obsypujemy solą i pieprzem wedle własnego smaku, na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy je przez około 5 minut stale przekręcając. Wyjmujemy z patelni i odkładamy.

Cebulę kroimy na dość grube, nieduże piórka, czosnek na plasterki, pietruszkę myjemy o siekamy.

Na tym samym tłuszczu z kurczaka smażymy cebulę z czosnkiem aż zmięknie. Ma być biała, zblanszowana, nie zarumieniona. Dodajemy usmażone nóżki, zalewamy wodą i winem. Dodajemy mąkę i cukier. Dusimy około 10 minut aż sos nabierze właściwej konsystencji, dorzucamy zieloną pietruszkę. Danie jest gotowe. Można podawać z ryżem albo z pieczywem. Warto mieć kawałek świeżej bułki do maczania w sosie.


Kurczak w sosie cebulowym

Tagi:

przepisy,  kurczak,  cebula, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót