W wielu krajach curry oznacza mieszankę przypraw, pochodzących z kuchni indyjskiej. U nas też kupujemy curry bez problemu i będzie nam do sosu niezbędne. Przepis na curry z kurczaka jest bardzo prosty, danie zrobimy w 15 minut!
Składniki:
- Dwie piersi z kurczaka (500 gr) pokrojone w paski (można użyć kawałków kurczaka, nóżek itp. pokrojonych na niewielkie części)
- Pół cebuli
- 1 mała zielona lub czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml gęstej śmietany
- Dwie łyżki przecieru pomidorowego
- Jedna łyżka curry w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra lub pietruszka
Wykonanie:
Pokrój pół cebuli i paprykę w paski. Lekko podsmaż na patelni, dodaj kurczaka i smaż kilka minut, aż lekko się zrumieni.
Do osobnego rondelka wlej śmietanę, dodaj przecier i na małym ogniu mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj curry, sól, pieprz do smaku, wymieszaj. Do sosu wrzuć kurczaka z warzywami i chwilę mieszając podgrzewaj. Na talerzu posyp curry posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podawaj najlepiej z ryżem.



![Curry (wym. kary[1]) a. kari[2] – nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie.
Spis treści
1 Pochodzenie
2 Odmiany
3 Zobacz też
4 Przypisy
5 Bibliografia
Pochodzenie
Nazwa pochodzi od tamilskiego கறி kari, dosłownie: „sos”. Sama potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Istnieje nawet adaptowane do japońskich upodobań kare raisu – curry z ryżem. Na Zachodzie nazwa „curry” kojarzy się bardziej z gotową mieszanką odpowiednich przypraw sproszkowanych (proszek curry, angielskie curry powder), niekiedy zmieszanych z olejem lub ghi (pasta curry, angielskie curry paste). Zwyczaj mielenia przypraw „na zapas” został wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów, wracających z Indii do kraju w XVIII wieku. Do niedawna był niemal niespotykany w samych Indiach.](https://cdn02.sulimo.pl//media/news/kobietaxl.pl/2021/2021-01/200992.jpg)