W wielu krajach curry oznacza mieszankę przypraw, pochodzących z kuchni indyjskiej. U nas też kupujemy curry bez problemu i będzie nam do sosu niezbędne. Przepis na curry z kurczaka jest bardzo prosty, danie zrobimy w 15 minut!

 

Składniki:

 

- Dwie piersi z kurczaka (500 gr) pokrojone w paski (można użyć kawałków kurczaka, nóżek itp. pokrojonych na niewielkie części)

- Pół cebuli

- 1 mała zielona lub czerwona papryka

- 2 ząbki czosnku

- 200 ml gęstej śmietany

- Dwie łyżki przecieru pomidorowego

- Jedna łyżka curry w proszku

- Sól i pieprz do smaku

- Kolendra lub pietruszka

 

Wykonanie:

 

Pokrój pół cebuli i paprykę w paski. Lekko podsmaż na patelni, dodaj kurczaka i smaż kilka minut, aż lekko się zrumieni.

Do osobnego rondelka wlej śmietanę, dodaj przecier i na małym ogniu mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj curry, sól, pieprz do smaku, wymieszaj. Do sosu wrzuć kurczaka z warzywami i chwilę mieszając podgrzewaj. Na talerzu posyp curry posiekaną kolendrą lub pietruszką. Podawaj najlepiej z ryżem.

Tagi:

przepisy,  curry z kurczaka, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót