Tym razem doskonały przepis na filety mignon. To najlepsza i najsmaczniejsza część polędwicy wołowej. Steki wycinane są z jej środka. Choć przepis jest prosty, danie na tyle eleganckie, że można je zaserwować nawet dla najznamienitszych gości. 

Składniki:

6 kawałków wołowiny
     zmielony czarny pieprz do smaku
     sól do smaku
 6 plastrów boczku

Składniki na sos

     250 g pieczarek
     1 ząbek czosnku
     4 łyżki oliwy z oliwek
     4 łyżki mąki
     1 szklanka bulionu z kurczaka, może być z kostki

Pieczarki kroimy na kawałki, smażymy je z posiekanym czosnkiem na patelni. Na oddzielnej patelni robimy zasmażkę z mąki i bulionu. Do gotowej zasmażki wrzucamy usmażone pieczarki z czosnkiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Każdy plaster wołowiny owijamy boczkiem i zamykamy wykałaczką. Befsztyki smażymy na gorącym tłuszczu wedle upodobań - krwiste, medium czy dobrze wysmażone. Filet polewamy na talerzu sosem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub puree.  Pycha!

 

Tagi:

przepisy,  filet mignon,  wołowina,  befsztyk, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót