Składniki
4 długie papryki
3 jajka
pół szklanki mąki
olej
2 szklanki czarnej fasoli (ugotowanej, może być z puszki)
ser typu biały oscypek - miękki 400 gram
Pparykę opiekamy na gazie (może byc piekarnik) aż skórka stanie się czarna, zamykamy w foliowej torebce, po czym ściągamy skórkę. Rozkrajamy, wyciągamy pestki, nadziewamy pokrojonym w paski serem.
Białka z odrobiną soli ubijamy, dodajemy do nich żółtka i nadal chwilę ubijamy.
Paprykę otaczamy w mące, w masie z jajek i smażymy na głębokim tłuszczu.
Fasolę miksujemy, przelewamy masę do garnka i podgrzewamy. Kilka łyżek musu wylewamy na talerz i kładziemy paprykę. W oryginale - a przepis jest z Meksyku, posypujemy pokrojoną komosą. U nas może być to zielona pietruszka. Smacznego!
A tu macie instrukcję krok po kroku:
screen youtube