Partner: Logo KobietaXL.pl

Ten przepis pochodzi z Meksyku, gdzie je się bardzo dużo warzyw pod różną postacią. Z papryki przed podaniem najczęściej ściąga się skórkę i zobaczycie, jakie to łatwe. Jeśli ktoś nie lubi wegetariańskich posiłków, może do sera dodać trochę szynki.

 

 

Składniki:

4 długie papryki

3 jajka

pół szklanki mąki

olej

2 szklanki czarnej fasoli (ugotowanej, może być z puszki)

ser typu biały oscypek - miękki 400 gram

Paprykę opiekamy nad gazem (może być  również opieczona w piekarniku, kładziemy ją na blasze w temperaturze około 180 stopni) aż skórka stanie się czarna, zamykamy w foliowej torebce, po czym po chwili wyjmujemy i ściągamy z niej skórkę.  Rozkrajamy od góry, delikatnie wyciągamy pestki, nadziewamy pokrojonym w paski serem.

Białka z odrobiną soli ubijamy, dodajemy do nich żółtka i nadal chwilę ubijamy. Paprykę otaczamy w mące, w masie z jajek i smażymy na głębokim tłuszczu.

Fasolę miksujemy, przelewamy masę do garnka i podgrzewamy. Kilka łyżek musu wylewamy na talerz i kładziemy na nim paprykę. W oryginale - a przepis jest z Meksyku, posypujemy pokrojoną komosą. U nas może być to zielona pietruszka. Smacznego!

 

 

Tagi:

przepisy,  papryka nadziewana serem,  wegetariańska kuchnia, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót