Potrzebujemy:

4 jajka

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

łyżkę wanilii rozpuszczonej (może być rozmieszany olejek waniliowy) ewentualnie cukier wanilinowy

12 dorodnych truskawek

 

Garnek płuczemy zimną wodą, wlewamy do niego mleko i wanilię, stawiamy na małym ogniu. Żółtka rozcieramy z cukrem aż zaczną być białe. Dodajemy do nich łyżkę ciepłego mleka i mieszamy. Całość wlewamy do garnka z mlekiem i chwilę gotujemy. Masę przelewamy do miski, którą wstawiamy do garnka lub miski z wodą, aby sie schłodziła.

Truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Układamy w szklankach, po czym zalewamy kremem. Trzymamy w lodówce do chwili podania.

 

 

Zapisz

Tagi:

przepisy,  truskawki,  truskawki w kremie angielskim, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.
Powrót