Kiszenie pozwala zachować świeżość warzyw, wraz z występującymi w nich witaminami i składnikami mineralnymi. Pomidory to warzywa wyjątkowo zdrowe. Zawierają min. witaminę C, K, witaminy z grupy B oraz dużo potasu. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit. Pomidory kwaszone obniżają pH w żołądku, są też doskonałym probiotykiem.

 

 

Do przygotowania kwaszonych pomidorów potrzebujesz:

- 2 kg pomidorów

- suchy koper

- liście dębu

- 2 łyżki soli

- 2 łyżki kminku

 

Umyj i osusz pomidory, ułóż je w garnku przedzielając gałązkami pokrojonego kopru i oczyszczonymi liśćmi dębu. W osobnym garnku zagotuj 6 szklanek wody z 2 łyżkami soli i kminku. Ostudź delikatnie wodę i zalej pomidory. Przykryj talerzykiem. Kiedy na powierzchni pomidorów pojawi się piana, przenieś naczynie do ciemnego, chłodnego miejsca. Pomidorki są gotowe do spożycia.

Smacznego! 

Tagi:

przepisy,  pomidory,  warzywa,  pomidor, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót