Partner: Logo KobietaXL.pl

Chociaż najbardziej popularny jest przepis na żurek podawany w chlebie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby poznać jego inne receptury, np. tę na niezwykle smaczny żurek z twarogiem.

Składniki: 

- 0,5 litra żurku

- 25 dkg białego półtłustego sera

- 2 ząbki czosnku

- 20 dkg wędzonego boczku

- łyżeczka smalcu

- 2 jajka ugotowane na twardo

- majeranek

- 2/3 szklanki śmietany kremówki 

- 4 kromki pełnoziarnistego chleba

 

Możesz własnoręcznie przygotować zakwas. Wystarczy, że zalejesz szklankę żytniej mąki taką ilością wody, aby w naczyniu powstała gęsta masa. Woda której użyjesz musi być ciepła, tak samo jak miejsce, w które odstawisz na tydzień swój zakwas. Nic prostszego. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu, za to ogromną ochotę na żurek najlepiej jeśli kupisz żurek w butelce. Ten w proszku może się nie rozpuścić prawidłowo i smak niestety również nie będzie ten sam.

 

Do pół litra żurku dodaj pół litra wody i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie na smalcu podsmaż pokrojony w paseczki boczek, powinien być chrupiący. Kiedy żurek zagotuje się dodaj do niego wędlinę. Gotuj go jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj majeranek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka. Gotuj jeszcze chwilę. Odsącz ser - dobrze odciśniesz go przez podwójną warstwę gazy. Na spodzie talerzy, w których będziesz podawać zupę rozłóż ser oraz chleb pokrojone w kostkę. Zalej gorącą zupą.

 

Tagi:

przepisy ,  żur ,  barszcz , 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Newsletter
zapisz