Rybę (1kg) trzeba oskrobać z łusek, kilka zostawić "na szczęście", aby w portfelu przez cały rok nie zabrakło pieniędzy. Następnie wypatroszyć, umyć, osuszyć, zasypać solą i pieprzem. Można go zamrozić, jeśli chcemy kupić wcześniej.

Karpie przygotowywane są tuż przed samą kolacją wigilijną. Na początek trzeba je rozmrozić, a w międzyczasie zrobić ciasto. Sekretnym składnikiem jest piwo, ciemne i słodkie. Połowę szklanki piwa należy zmiksować z jednym, dużym jajem oraz taką ilości mąki (mąka najlepiej tortowa, ma być "puszysta") żeby powstałe ciasto było gęste. - Musi być znacznie gęściejsze od tego, które robi się zazwyczaj na naleśniki.

Do ciasta należy dodać szczyptę soli i cukru. Cukier spowoduje, że ciemne piwo będzie słodsze. I o to chodzi! Rybę należy oprószyć delikatnie mąką i zanurzyć w cieście, ciasta ma być na rybie dużo, najlepiej zostawić na chwilę rybę w misce z ciastem, aby się dobrze "przykleiło".

Rybę smażymy na patelni, najlepiej smażyć na maśle, ryba na patelni musi się jedynie zarumienić. Tak przygotowanego karpia wkładamy do brytfanki i wkładamy do piekarnika. Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni. Karpia pieczemy od 15-20 minut.

 

Tagi:

przepisy,  karp w cieście,  ryba,  wigilia, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót