Podajemy prosty przepis na bawarską golonkę w piwie. Rozpływa się w ustach.


Składniki

2 marchewki duże

2 pietruszki duże

2 cebule

2 - 4 szt. golonki wieprzowej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka zmielonego kminku

3 łyżeczki suszonego majeranku

2 łyżki smalcu

2 szt. liści laurowych

400 ml bulionu mięsnego

300 ml jasnego piwa

-

Oczyść marchewkę i pietruszkę, pokrój na grube plastry, obierz cebule, pokrój na ćwiartki,

Zmieszaj sól, pieprz, kminek i majeranek i dokładnie natrzyj przyprawami golonkę.

Rozgrzej w naczyniu żaroodpornym smalec i obsmaż dookoła golonki. Dodaj marchew, pietruszkę, cebulę i liście laurowe, krótko podsmaż z golonką, a następnie wlej połowę bulionu i połowę piwa.

Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160 ° C i duś przez około 2,5 godziny. W tym czasie obracaj golonki i dolewaj pozostały bulion i piwo.

Sprawdź, czy golonki są miękkie. Jeśli tak, podnieś temperaturę do 220 ° C, odcedź golonki i połóż na ruszcie do uzyskania chrupkości. Pod ruszt można położyć blachę do pieczenia, aby nie pobrudzić piekarnika tłuszczem.

W międzyczasie z warzyw, w których piekły się golonki można zrobić sos. Wystarczy przelać zawartość naczynia do garnka, wyjąc liście laurowe i resztę zblendować.

Tagi:

przepisy,  golonka,  golonka w piwie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót