Danie jest dość proste i szybkie w wykonaniu. Z powodzeniem zastąpi podawanego tradycyjnie smażonego karpia.


Składniki:

 

2- 3 głowy karpia

włoszczyzna

kilka ziaren pieprzu

3-4 pierniczki

bakalie – rodzynki, skórka pomarańczowa itp.

dzwonka karpia wedle uznania


Głowy karpia gotujemy z włoszczyzną, przecedzamy. Na każde pół litra wywaru wlewamy około ¾ szklanek wina. Wrzucamy pierniczki, mogą być z lukrem. Zostawiamy na ogniu aż się rozpuszczą. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy więcej pierniczków. Dodajemy bakalie.

Dzwonka karpia obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Dodajemy do sosu. Rybę najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby się przegryzła.

Tagi:

przepisy,  wigilia,  karp, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót