Dlaczego smalec jest zdrowy? Smalec, jako jeden z niewielu tłuszczów zawiera bardzo mało kwasów Omega-6, bo od 3% do 10% swojej wagi. Dla porównania w oleju słonecznikowym może znajdować się nawet od 48% do 74% kwasów Omega-6! To prawda, że smalec zawiera dużo cholesterolu, ale ma też kwas stearynowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie. Tak więc jeśli nawet smalec potencjalnie szkodzi to sam niweluje owe negatywne skutki zdrowotne.

 

Jak zrobić luksusy smalec do pieczywa?

 

Składniki:

 

20 dkg wędzonej słoniny

20 dkg wędzonego boczku

1 jabłko

1 cebula

3 ząbki czosnku

majeranek – około łyżeczki

sól

 

Słoninę i boczek kroimy w kostki, wrzucamy do garnka i topimy na małym ogniu. Kiedy już mamy trochę tłuszczu, dorzucamy jabłko, obrane, umyte i pokrojone na małe kawałki, pokrojoną drobno cebule i roztarty czosnek. Dodajemy majeranek i ewentualnie sól – czasami nie trzeba, bo boczek bywa słony.

 

Topimy powoli, mieszając od czasu do czasu, aż uzyskamy skwarki wielkości około 0,5 cm a jabłko praktycznie zamieni się w jednolitą masę. Gorący smalec przelewamy do miski lub garnuszka. Chłodzimy i gotowe.

Tagi:

przepisy,  smalec, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót