Od 20 września 2010 r. na hiszpańskiej Antenie 3 prowadzi program ”Karlos Arguiñano w Twojej kuchni”. Dziś przepis na pstraga po prowansalsku, nadziewanego szpinakiem i szynką.


Składniki (4 osoby):

4 pstrągi

250 gr. szpinaku

2 pory

4 marchewki

4 plastry szynki serrano

3 łyżki bułki tartej

1 ząbek czosnku

woda

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sól

Pieprz

posiekana pietruszka


Marchewki obierz ze skórki, pokrój na około 4-centymetrowe kawałki. Gotuj w rondelku z wodą i solą przez 10 minut. Odcedź i odstaw.


Oczyść pory i drobno je posiekaj. Podsmaż je na patelni z odrobiną oleju. Pokrój szynkę i dodaj. Dodaj posiekany szpinak. Podsmaż warzywa i odstaw.


Usuń środkowe i boczne ości z pstrąga, rozłóż rybę. Posól, napełnij farszem, zamknij (można użyć wykałaczek) i ułóż na blasze nasmarowanej oliwą z oliwek. Podlej je odrobiną oleju.


Aby zrobić prowansalską bułkę tartą wymieszaj bułkę z mielonym czosnkiem i natką pietruszki. Pstrągi posyp prowansalską bułką i piecz w piekarniku w temperaturze 200º C przez 10-12 minut - wkładamy je do rozgrzanego piekarnika. Podawaj pstrągi z gotowaną marchewką, posypaną natką.

Tagi:

przepisy,  pstrąg,  pstrąg po prowansalsku, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót