Jabłko to źródło witaminy C, która wzmacnia naturalne siły obronne organizmu przed infekcjami i wpływa na syntezę kolagenu, który napina skórę. W owocach też znajdziemy witaminę B, A, beta karoten i luteiny. Dlatego warto jeść jabłek jak najwięcej.

 

Jak zrobić pyszny deser z pieczonych jabłek?

 

Składniki:

 

1 łyżka rodzynek

2 łyżki rumu lub brandy

60 g masła

4 niezbyt duże jabłka

1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

4 łyżki miodu

2-3 szczypty cynamonu w proszku

 

Na sos:

1 laska wanilii

1/4 l mleka

200 g śmietanki

1 płaska łyżka mąki kukurydzianej lub skrobi kukurydzianej

2 żółtka

60 g cukru

 

 

Polej rodzynki rumem w małej miseczce i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

 

Wlej do garnka 200 ml śmietanki i pół mleka, dołóż wanilię. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie w małej miseczce trzepaczką wymieszaj mąkę/skrobię z resztą mleka, żółtkami i cukrem. Wlej do rondla, mieszając i doprowadź wszystko do wrzenia na średnim ogniu. Zdejmij z kuchenki i pozwól mu ostygnąć. Zostaw laskę wanilii w sosie i wyjmij ją przed samym podaniem.

 

 

Wysmaruj małe naczynie do pieczenia 1 łyżką masła. Umyj jabłka, zetnij górną część i wydrąż od góry, wycinając gniazda. Umieść jabłka w naczyniu otworami skierowanymi do góry i natrzyj je sokiem z cytryny od wewnątrz.

Pozostałe masło (oprócz 1-2 łyżeczek) wymieszaj z 4 łyżkami miodu i rodzynkami z rumem i dopraw cynamonem. Wypełnij nadzieniem jabłka, nałóż na każde płatek masła. Całość włożyć mocno do jabłek i nałożyć 1 płatek masła. Możesz je przykryć odciętymi górnymi częściami. Piecz przez 25-30 minut.

 

Gorące jabłka podawaj na głębokich talerzach i polej je sosem waniliowym.

Tagi:

przepisy,  deser,  jabłka,  sos waniliowy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót