zapiekanka z kiełbasy i jabłek

 

 

Z powodu położenia geograficznego, niemiecka kuchnia jest bardziej zbliżona do naszej, dominują w niej dania treściwe, no i najczęściej dość kaloryczne. Ale są naprawdę bardzo smaczne. Tym razem polecamy zapiekankę z kiełbasy i jabłek.

 

Składniki:

 

1 łyżka oleju

0,5 kg kiełbasy

duża cebula

majeranek

kminek mielony

200 g śmietany

3 jajka

sól,

100 g żółtego sera

6 – 8 kromek bułki paryskiej

2-3 jabłka

 

Cebulę kroimy w grubsze piórka, kiełbasę w kawałki ok. 5 cm. Naczynie żaroodporne stawiamy na kuchence, rozgrzewamy olej i smażymy przez chwilę kiełbaski z cebulą, aż kiełbaski będą rumiane. Odstawiamy.

Jabłka obieramy, kroimy na cztery części, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Kromki bułki kroimy na pół. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

 

Bułkę wkładamy pomiędzy kiełbaski, zasypujemy jabłkami. Kładziemy na wierzchu żółty ser w plastrach.

 

W garnuszku dobrze mieszamy śmietanę z jajkami, kminkiem i majerankiem. Uwaga z solą, bo kiełbasa jak się wytopi potrafi być słona!

 

Zalewamy śmietaną zapiekankę i wstawiamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut. Jeśli wierzch za bardzo się rumieni, należy przykryć naczynie folią aluminiową.

 

 

zapiekanka z kiełbasy i jabłek

 

Tagi:

przepisy,  zapiekanka,  jabłka,  kiełbasa, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót