Jeśli znudziły wam się wędliny ze sklepu, polecamy domowy schab ze śliwką i czosnkiem. Przepis jest bardzo prosty, mięso wychodzi zawsze soczyste.

 

Składniki:

1 kg schabu bez kości

garść wędzonych śliwek

5-6 ząbków czosnku

lubczyk

wędzona papryka

sól

olej

 

Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, lekko smarujemy olejem, następnie nacieramy przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjmujemy minimum pół godziny przed pieczeniem. Za pomocą małego, ostrego nożyka wycinany kieszonki, w które wkładamy śliwki i czosnek.

 

schab ze śliwką i czosnkiem

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy mięso i czekamy aż się zarumieni (około 10-15 minut). Pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Kiedy schab jest podpieczony w wierzchu, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, dolewamy odrobinę wody na dno naczynia i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy 1 godzinę bez odkrywania. Gotowe.

 

Mięso możemy jeść na ciepło lub na zimno. Jeśli chcemy potraktować schab jako wędlinę, przed krojeniem należy go dobrze schłodzić.

Tagi:

przepisy,  schab ze śliwką,  schab, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót