Pieprz zielony jest bardziej łagodny od czarnego, ma w dodatku bardzo ciekawy, delikatnie lekko słodkawy smak. Znając tajniki wykonania sosu, można go stosować nie tylko do mięs, jest równie świetny do makaronu.

 

Składniki

 

2 piersi z kurczaka

 

Na sos:

 

- 400 ml śmietanki do gotowania

- 250 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)

- 75 ml brandy

- 50 gramów masła

- dwie łyżki zielonego pieprzu

- pieprz mielony

- sól

 

 

 

Przygotowanie sosu:

 

W rondlu podgrzewamy masło aż się rozpuści, dodajemy dwie łyżki pieprzu, a po kilku minutach dodajemy brandy. Gotujemy na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje, a następnie wlewamy do rondla zarówno śmietanę, jak i bulion mięsny. Zmniejszamy ogień i mieszamy aż sos zgęstnieje. Kiedy ma pożądaną konsystencję, dodajemy sól i czarny pieprz.

 

Pierś z kurczaka kroimy na filety, rozbijamy tłuczkiem i smażymy na patelni. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Najlepiej smakuje podawana z ziemniaczanym puree.

Tagi:

przepisy,  kurczak,  sos z zielonego pieprzu, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót