To przepis na szynkę pieczoną w piwie. Jest dość pracochłonny, ale efekt wyśmienity. W Bawarii do tej szynki podaje się knedle. Szynkę ze skórą można zamówić w sklepach, gdzie na miejscu rozbiera się mięso.

 

Składniki:

 

1,5 kg szynki wieprzowej z tłuszczem i skórą

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

2 liście laurowe

1 łyżka kminku

1/2 l bulionu warzywnego

Sól

pieprz

 

1 łyżka smalcu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

piwo słodowe jasne lub ciemne 200 ml

 

Wykonanie:

 

Szynkę oprósz solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój na spore kawałki. Rozgrzej piekarnik do 100° C. Obierz i przekrój na pół cebulę . Włóż naczynie żaroodporne i połóż cebulę bez tłuszczu, trzymaj aż się zarumieni. Dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i kminek. Polej bulionem i poczekaj aż się zagotuje.

Włóż szynkę do bulionu i gotuj 1,5 godziny.

Następnie wyjmij mięso z naczynia i pokrój skórkę ostrym nożem na kształt rombów, aby później można było podzielić pieczeń na plastry.

Wylej bulion i warzywa z naczynia do garnka, osusz je ręcznikiem kuchennym. Zwiększ temperaturę piekarnika do 160° C.

W naczyniu rozpuść smalec i podsmaż w nim koncentrat pomidorowy. Dolej piwo i zagotuj. Ponownie dodaj bulion i warzywa i wszystko doprowadź do wrzenia. Włóż szynkę skórą do góry.

Piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie włącz grill na 10-15 minut, aż skórka będzie chrupiąca.

 

Wyjmij naczynie z piekarnika. Wyłóż szynkę na półmisek. Przelej sos przez sito, dodaj taką ilość warzyw, aby był kremowy i zblenduj. Pieczeń pokrój w plastry, sos podaj oddzielnie w sosjerce.

Tagi:

przepisy,  szynka,  szynka pieczona, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót