Danie jest nieskomplikowane i nie wymaga wybitnych talentów kulinarnych. Dla osób, które lubią proste przepisy jest wręcz idealne.

 

Składniki:

 

700 g ziemniaków

1 brokuł

200 ml śmietanki

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

sól i pieprz

1 łyżeczka papryki w proszku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

odrobina masła lub margaryny

 

 

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.

Umyj brokuła i podziel go na małe różyczki. Wrzuć je je do wrzącej wody na dwie do trzech minut.

Nasmaruj naczynie do pieczenia margaryną lub masłem. Następnie wymieszaj w misce śmietankę z papryką w proszku, oregano i tymiankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ząbek czosnku obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę do czosnku. Dodaj czosnek do śmietanki, pokrój drobno cebulę i też dodaj do sosu.

 

W misce wymieszaj brokuły i ziemniaki z przygotowanym sosem. Rozłóż warzywa w naczyniu do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut.

Tagi:

przepisy,  zapiekanka,  brokuły, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót