Podobne artykuły:

Żeby było idealne, musicie pamiętać, by kapusta nie była zbyt kwaśna. Jeśli macie właśnie taką, warto ją chwilę wymoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć.

 

Składniki:

300 gram wędzonego boczku

2 cebule

1 łyżka oleju rzepakowego

3 jajka

½ l mleka

1 szczypta kminku mielonego

1 łyżka siekanego szczypiorku

sól

pieprz

500 g kiszonej kapusty

500 g ziemniaków

100 g żółtego sera

odrobina masła do wysmarowania naczynia

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę, cebulę siekamy na drobno. Na patelni podsmażamy cebulę około 5 minut, dorzucamy boczek i smażymy jeszcze 2 minuty.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W międzyczasie smarujemy naczynie żaroodporne masłem. W misce ubijamy jajka z mlekiem, kminkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem.

 

Kapustę dobrze odciskamy z soku. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry około pół centymetra. Na spodzie naczynia układamy połowę ziemniaków, posypujemy je solą i pieprzem i połowę kapusty. Kładziemy boczek z cebulą, przykrywamy kapustą i resztą ziemniaków. Polewamy mlekiem z jajkami, posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 170 – 190 stopni około 45 minut. Sprawdzamy, czy ziemniaki są wystarczająco miękkie.

Tagi:

przepisy,  zapiekanka,  kapusta,  kiszona kapusta, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót