To danie jest bardzo popularne w Hiszpanii. Hiszpanie kochają czosnek i zieloną pietruszkę. Mało jest dań, w których nie byłoby przynajmniej jednego z tych dwóch składników. Champiñones al ajillo (pieczarki w czosnku) są wyśmienite. Jeśli nie lubisz dań pikantnych, nie dodawaj papryczek.

 

 

Składniki dla 4 osób

500g dużych pieczarek

5 ząbków czosnku, obranych i drobno pokrojonych.

2 papryczki cayenne

⅓ szklanki białego wina

½ szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek

1 szklanka pietruszki, grubo posiekanej

 

Przygotowanie:

Najpierw wyczyść grzyby, przecierając je wilgotną szmatka, odetnij korzeń, pokrój na kawałki.

Postaw patelnię na średnim ogniu i dodaj oliwę. Gdy oliwa jest gorąca, dodać drobno pokrojone ząbki czosnku i papryczki cayenne.

Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj na patelnię grzyby wraz z białym winem i szczyptą soli. Kiedy wino wyparuje, smaż grzyby jeszcze przez 5 minut.

Podawaj pieczarki na gorąco, przyozdobione natką pietruszki, można posypać odrobiną grubej soli.

Tagi:

przepisy,  grzyby,  pieczarki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót