Pozostałości sosu w Hiszpanii wyjada się tradycyjnie, maczając w nim chleb. Niektórzy do resztki sosu dodają kilka kropel octu winnego. A więc do dzieła!

 

Składniki:

1 cały kurczak pokrojony na kawałki

spora główka czosnku

1 łyżka mąki

1/2 kieliszka białego wina

750ml bulionu z kurczaka

Sól i pieprz

Olej

 

Wykonanie:

 

Do sporego garnka wlewamy olej, tak, żeby zakrył dno, wrzucamy cztery ząbki czosnku, nie obrane ze skórki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Gdy się zarumienią, wyciągamy je. Wrzucamy kurczaka, oprószonego solą i pieprzem, podkręcamy ogień, aby kurczak się przyrumienił, przekręcamy na drugą stronę. Gdy kurczak jest przyrumieniony, ale w środku jeszcze surowy, wyciągamy go na talerz.

 

Dodajemy resztę czosnku z naszej główki, część z ząbków kroimy w plastry, część drobno siekamy. To ważne, bo w ten sposób otrzymamy idealny sos czosnkowy.

Po około 30 sekundach, gdy właśnie dodany przez nas czosnek zacznie się rumienić, dodajemy łyżkę mąki. Dobrze mieszamy, aby mąka dobrze połączyła się z olejem i nie było grudek. Smażymy około minuty. Wlewamy białe wino, dodajemy kurczaka i zalewamy bulionem. Dusimy około 20 minut, aż kurczak zmięknie, a nadmiar sosu wyparuje.

 

Kurczaka możemy podawać z ziemniakami, ryżem, albo z pieczywem. Tak jak pisaliśmy, najlepsza jest resztka sosu z garnka z chlebem!

Tagi:

przepisy,  kurczak,  kurczak w czosnku, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót