Pudding ryżowy, zwany u nas ryżem na mleku,  to typowy deser w wielu krajach na całym świecie, a w Hiszpanii doprawiany jest cynamonem i cytryną. Można również dodać do niego owoce.


Składniki na tradycyjny pudding ryżowy (4-6 osób):

 

200 gr  ryżu

100 gr cukru

2 laski cynamonu

skórka cytryny – w całości, nie ścieramy jej na tarce

cynamon w proszku

owoce - opcjonalnie


 

Wykonanie:


Wlewamy do garnka mleko, dodajemy skórkę z cytryny, cukier, laski cynamonu. Gotujemy na wolnym ogniu, aż zacznie bulgotać.

Aby ryż się nie sklejał, płuczemy go kilka minut zimną woda na durszlaku.

Gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż i zmniejszamy ogień na bardzo mały, aby powoli gotować deser przez 45-50 minut. Co jakiś czas mieszamy.

Kiedy pudding będzie już prawie gotowy, trzeba częściej go mieszać, aby nie przylgnął do dna. Należy też kontrolować ilość mleka, w zależności od tego, czy chcemy mieć pudding rzadszy czy gęściejszy. Można trochę mleka dolać.

Kiedy ryż jest miękki, wyjmujemy cynamon i skórkę z cytryny. Przekładamy deser do miseczek.

Posypujemy cynamonem, opcjonalnie dodajemy owoce. Można jeść deser na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.


pudding

Tagi:

przepisy,  deser,  pudding ryżowy,  ryż na mleku, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót