W maju 2010 ciasto dostało w UE PGI (protected geographical indication) i aby się zakwalifikować oficjalnie pod taką nazwą, ciasto musi być wykonane we Wspólnocie Autonomicznej Galicji i zawierać co najmniej 33% migdałów.

 

Tarta de Santiago składa się ze sproszkowanych migdałów i cukru (o tej samej wadze) zmieszanych z jajkiem. Ostatnim szczegółem jest zwykle posypywanie cukrem pudrem, aby uzyskać wzór Krzyża Św. Jakuba na wierzchu.

Charakterystyczny aromat tego ciasta to zrównoważona mieszanka migdałów i jajek.

 

Choć niewiele wiadomo o spożyciu migdałów w Galicji w średniowieczu, z przekazów historycznych wiemy, że słynne ciasto było luksusem zarezerwowanym dla nielicznych. Pierwsza wiarygodna informacja o tarta de Santiago pochodzi z 1577 r. Podczas wizyty Pedro de Porto na Uniwersytecie w Santiago spożywał słynne ciasto, co zostało zapisane w annałach. Pierwsze wiarygodne przepisy pochodzą z notatek Luisa Bartolomé de Leybar z 1838 roku, zapisane pod nagłówkiem „Ciasto migdałowe”.

 

Tradycja zdobienia Krzyżem Św. Jakuba sięga 1924 roku, kiedy to cukiernia „Casa Mora” zaczęła ozdabiać swoje ciasta migdałowe tym znakiem, co bardzo spodobało się i w Galicji i w całej Hiszpanii.

 

Jak zrobić ciasto św. Jakuba?

 

Składniki:

250 g mielonych migdałów

250g cukru

5 jajek

1 łyżeczka cynamonu

Skórka cytrynowa

Cukier puder do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Wymieszaj cukier z jajkami i ubij mikserem. Dodaj zmielone migdały i cynamon, skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki lub tortownicy, którą smarujemy odrobiną masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 25 do 30 minut. Wyciągamy i czekamy aż ostygnie.

 

 

W tym czasie drukujemy lub odrysowujemy szablon krzyża św. Jakuba z papiery. Kładziemy na środku ciasta i obsypujemy wierzch cukrem pudrem. Po zdjęciu szablonu mamy gotowy wzór.

 

 

Krzyż św. Jakuba, foto wikipedia

Tagi:

przepisy,  ciasto,  ciasto św. Jakuba, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót