Majonez alioli jest praktycznie nie do kupienia w Polsce. Tymczasem ta popularna odmiana majonez, który robimy z czosnkiem, nadaje niebywałego smaku mięsom i sałatkom. Dziś przepis na sycącą sałatkę z ziemniaków z tuńczykiem.

Składniki:

4 gotowane ziemniaki

1 jajko na twardo

50 g sera żółtego sera

1 puszka tuńczyka

3 świeże liście bazylii

Oregano lub pietruszka

Oliwki drylowane

Sól

 

 

Składniki na majonez alioli:

1 ząbek czosnku

1 jajko

łyżka octu winnego

250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sól

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki kroimy na kawałki. Doprawiamy odrobiną soli, umieszczamy w misce

Jajko ugotowane na twardo, obieramy, bardzo drobno siekamy i posypujemy nim ziemniaki.

Ser żółty kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.

Tuńczyka kruszymy, dodajemy do sałatki, wrzucamy oliwki bez pestek. Odstawiamy do lodówki.

 

 

Robimy majonez:

 

Wkładamy do miski obrany czosnek, całe jajko, łyżkę octu, oliwę i sól.

Umieszczamy blender na dnie, chwytając czosnek i żółtko pod ostrze.

Miksujemy bez podnoszenia blendera. Kiedy zauważymy, że olej łączy się z innymi składnikami, musimy wykonywać ruchy na boki, ale bez podnoszenia blendera od dna.

Gdy większość oleju ulegnie emulgacji, powoli podnosimy blender i miksujemy dalej, aż powstanie gęsty majonez.


Sałatkę zalewamy majonezem, posypujemy oregano i pietruszką, wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzoną.

Tagi:

przepisy,  sałatka,  alioli,  sałatka z tuńczykiem, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót