Pyszne danie na szybki i mało pracochłonny obiad.

 

Składniki dla 4 osób

 

4 duże ziemniaki

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

10 dkg boczku

8 plastrów żółtego sera

100 gramów startego sera

20 ml śmietanki

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

 

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie ziemniaki umyj dokładne, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 30 - 40 minut.

2. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, podsmaż pokrojony w kostkę boczek na patelni. Dodaj posiekaną cebulę smaż przez 5 minut, odstaw na bok.

3. Upieczone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż jak najgłębiej środek.

4. Wydrążony miąższ dodaj do cebuli i boczku, dorzuć starty ser, śmietankę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

5. Przygotowany farsz włóż do ziemniaków, ugnieć, połóż na każdym ziemniaku plasterek żółtego sera.

6. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu możesz posypać szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.

 

Tagi:

przepisy,  kartofle,  boczek,  ziemniaki, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót