W dodatku przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, że z daniem poradzi sobie każdy. Jeśli robicie je dla gości, możecie zrobić nawet konkurs na odgadywanie składników sosu.

 

Porcja dla 4 osób

800 g kurczaka

1 puszka coca-coli (330 ml)

1 cebula

50 g mąki

6 ząbków czosnku

sól, pieprz

olej


Wykonanie:


1. Pokrój kurczaka na kawałki, posyp solą i obtocz w mące.


2. Wrzuć do garnka z gorącym olejem i obsmaż na rumiano. Dodaj cebulę pokrojoną w paski, czosnek i trochę pieprzu. Nakryj garnek i duś na małym ogniu. Kiedy zobaczysz, że cebula zaczyna się rumienić, dodaj coca-colę. Nie jest konieczne dodawanie całej puszki.


3. Pozostaw kurczaka pod przykryciem, ale od czasu do czasu obracaj kurczaka w garnku. Jeśli widzisz, że sosu bardzo ubywa, dolej resztę coli. Duś około 35 minut – danie jest gotowe, a sos zgęstnieje.

Tagi:

przepisy,  kurczak,  kurczak w coca-coli, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót