Choć mięso z kurczaka lubi wiele osób, czasami czujemy znużenie jedzeniem go wedle utartych scenariuszy. Dziś przepis na doskonałe danie, proste, ale bardzo smaczne. Jeśli mamy świeże grzyby, możemy zastąpić nimi pieczarki.

 

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka

10 dkg boczku lub opakowanie boczku pokrojonego w kostkę

20 dkg pieczarek

śmietana kremówka

sól, pieprz do smaku

olej

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paski, dodajemy sól i pieprz, boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pierś. Na drugiej patelni rumienimy lekko boczek i dorzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy około 10 minut.

Do garnka przerzucamy zawartość obu patelni, dodajemy śmietankę i dusimy na małym ogniu około 10 - 15 minut. Danie jest gotowe.

 

 

Tagi:

przepisy,  kurczak,  sos grzybowy, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót