Sekretem majonezu jest dobrej jakości oliwa, dlatego najlepiej jest używać oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ale jeśli takiej nie macie, można też użyć dobrego oleju.

 

Składniki:

 1 ząbek czosnku

1 jajko

łyżka octu winnego

250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sól


Przygotowanie:

Włóż do miski obrany czosnek, całe jajko, łyżkę octu, oliwę i sól.

Umieść blender na dnie, chwytając czosnek i żółtko pod ostrze.

Miksuj bez podnoszenia blendera.

Kiedy zauważysz, że olej łączy się z innymi składnikami, musisz wykonywać ruchy na boki, ale bez podnoszenia blendera od dna.

Gdy większość oleju ulegnie emulgacji, powoli podnoś blender i miksuj dalej, aż powstanie gęsty majonez.


Jeśli ktoś lubi, można dodać odrobinę zielonej pietruszki i zmiksować z pozostałymi składnikami.


Tagi:

przepisy,  majonez,  alioli, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Podobne artykuły:

Powrót